Час — одна з тих загадок, до розгадання яких людство наближається дуже непевно. Можемо дискутувати про мінливість часу, казати про те, що час тепер перестав бути навіть лінійним і став точковим, а речі у Всесвіті тим часом далі котяться по колу… Ми — люди — можемо жити собі так, як хочемо, але Світ навколо нас залишається циклічним. І це означає (а може, цим підтверджується), що усі ми вкупі взяті саме тепер підходимо до тієї точки часу, коли наше Сонце опиниться у тій точці простору, яку називають найпівденнішою точкою екліптики. Станеться це 21 грудня, і тоді у нас на Землі настане найдовша у році ніч. І, відповідно, найкоротший день — день зимового сонцестояння. І це радісна насправді подія, бо саме у цей час наступ темряви зміниться наступом світла, і ніч щодоби відступатиме на кілька хвилин…

 

Погода, як великою мірою похідне від руху небесних тіл, теж нагадує нам про незмінну циклічність сущого. Маємо тепер календарну зиму, і починається вона, як і належить: сніг і ледь чутний морозець створюють зайвий клопіт водіям та комунальним службам, а от діти і песики тішаться беззастережно. Більшість синоптиків обіцяють, що у Галичині в такому настрої мине увесь грудень.

 

 

Найближчі кілька днів температура повітря і у Львові, і в Тернополі, і в Івано-Франківську ще триматиметься близько до нуля, а з 8 до 12 грудня теплішатиме. У ці дні гідрометеоцентри прогнозують +4°C — +5°C вдень і 0°C — -4°C вночі.

 

На Андрія, 13 грудня, знову трішки позимніє: денна температура в межах -1°C — -2°C протримається аж до самого Миколая. 20 грудня стовпці у термометрах поповзуть догори. Остання декада грудня мине з плюсовими температурами, і Новий рік зустрінемо при +4°C — +5°C вдень і 0°C — +1°C вночі.

 

Щоправда, сприйматиметься груднева погода трохи зимнішою, ніж буде фактично — це через безперестанні опади і, відповідно, високий рівень вологості повітря. Цілий місяць за вікном трохи сніжитиме, а у деякі дні йтимуть дощі.

 

Описану вище картину погоди малюють нам майже усі гідрометеоцентри, які Z звикло оглядає на початку кожного місяця. Однак вже після того, як була готова інфографіка, прогноз на одному з тих синоптичних сайтів кардинально змінився. Альтернатива полягає у двох піках температурних мінімумів, перший з яких начебто припаде, власне, на день зимового сонцестояння і триватиме аж до католицького Різдва. На ці дні — від 21 до 25 грудня — синоптики того сайту обіцяють в Галичині тріскучі морози: від -12°C до -24°C вдень і -30°C вночі, про що вже поповзли зловіщі чутки. Другий пік «призначають» на переддень Нового року — 30 та 31 грудня, згідно з цим прогнозом, позимніє до -17°C. Будемо, звісно, сподіватися що такий прогноз — прикра помилка, але, хто зна, меншість часами має рацію…

 

На листопад прогнози синоптиків виглядали більш синхронно. Як вони справдилися, бачимо з графіка.

 

 

За інформацією станом на 5 грудня з WeatherUnderground, G!smeteo, weather.com, AccuWeather.com, meteoprog, metcheck.

 

05.12.2016