Мадярські неонацисти пов’язані з російською розвідкою.

Про це подає британська газета  Financial Times з покликом на представників угорських спецслужб.

 

 

Угорські спецслужбовці встановили, що російські дипломати консультували членів угорської праворадикальної організації «Рух національний фронт» (MNA), керівництво якої сповідувало неонацистську ідеологію. А російські військовики проводили для них тренування.  

 

Ця інформація випливла після того, як наприкінці жовтня цього року угорська поліція заарештувала 76-річного лідера MNA Іштвана Дьоркоша (István Györkös). Під час затримання той відкрив вогонь по поліціянтах зі штурмової гвинтівки.

 

«Під час поліцейської операції Дьоркош забарикадувався у своєму будинку і почав відстрілюватися, внаслідок чого один поліціянт був убитий. Зараз Дьоркош перебуває в камері попереднього ув’язнення. Він підозрюється у скоєнні цілої низки злочинів, у тому числі у поширенні людиноненависницької ідеології», – зазначає видання.

 

Сам Дьоркоша називав себе нацистом і захоплюється Ференцом Салаші, котри під час Другої світової війни був союзником Гітлера, а після завершення Другої світової війни був страчений за участь у масових вбивствах.

 

Після арешту Дьоркоша поліція провела обшуки за дев'ятьма адресами, пов'язаним з MNA, в ході яких були виявлені арсенали сучасної зброї, походження якої встановлюється.

 

З виявленого листування членів керівництва MNA, яке опинилася в розпорядженні угорських ЗМІ, також випливає, що неонацистський рух отримував фінансування з Росії.

 

Джерела FT в угорських спецслужбах стверджують, що в Будапешті ще кілька років тому знали про те, що Росія надає допомогу воєнізованим неонацистським угрупованням на території Угорщини. Проте влада не піднімала цього питання, не бажаючи погіршувати взаємин з Москва, оскільки угорський уряд мав низку спільних з Росією економічних проектів. Мова йде, зокрема, про постачання газу і будівництво двох реакторів на АЕС в місті Пакш.

 

Угорщина на відміну від сусідніх європейських держав за останні кілька років не вислала жодного російського дипломата, попри те, що було для цього маса підстав. Цього разу угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто, коментуючи повідомлення про зв'язок неонацистських угруповань з російськими дипломатами, заявив, що будь-які дипломатичні кроки щодо РФ будуть зроблені тільки після всебічного вивчення матеріалів справи.

28.11.2016