Сьогодні арбітраж починає слухання справи щодо транзиту російського газу.

 

21 листопада у Стокгольмському арбітражі розпочнуться слухання між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" за контрактом на транзит газу.

 

Про це повідомив головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

 

Представник НАКу пояснив, що держхолдинг вимагає стягнення недоплати з російської компанії за послуги з транзиту і наполягає на необхідності переглянути формулу згідно з новими правилами на європейському ринку після ухвалення Третього енергопакета.

 

"Всі ж пам'ятають, як "Газпром" з великою помпою розповідав, що з 2009 року у відносинах з Україною він перейшов на європейські принципи контрактів на купівлю газу і транзит? Підписані контракти опубліковано в інтернеті, і в них чорним по білому написано, що сторони мають право вимагати перегляду тарифу. "Газпром" не захотів приводити тариф у відповідність до європейських принципів добровільно, в контракті для таких випадків якраз і передбачено Стокгольмський арбітраж", – прокоментував Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

 

Топ-менеджер НАК нагадав, що українська сторона також домагається переведення транзитного контракту з "Нафтогазу" на виділеного оператора ГТС та надання російською компанією даних щодо оформлення прийому-передання газу з метою ліквідації контролю "Газпрому" над з'єднаннями між українською та газотранспортними системами Словаччини, Румунії, Польщі та Угорщини, зокрема для організації віртуального реверсу.

 

За його словами, якщо арбітраж підтвердить справедливість вимог НАК у цьому комерційному спорі між компаніями, "Газпрому" доведеться виплатити десятки мільярдів доларів компенсації, щорічно платити за транзит українською на $4 млрд. більше і не перешкоджати інтеграції України в європейський ринок.

 

"Росії загалом, партнерам Росії в Європі це не подобається? Ну вибачте, [європейські] принципи є принципами, "Газпром" сам хотів на них перейти, чи тепер треба ці принципи змінювати тільки через те, що вони зараз не влаштовують Росію?", – наголосив Вітренко.

 

"Трибунал з трьох арбітрів має вирішити не політичний, а юридичний спір – як інтерпретувати контракти, які норми права і як застосовувати", – додав він.

 

Вітренко також поінформував, що рішення арбітражу за контрактом на купівлю газу очікується до квітня, а за контрактом на транзит газу – до червня 2017 року.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує, що загальні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" в рамках позову в Стокгольмському арбітражі станом на 31 липня 2016 року становлять $28,3 млрд. З них за контрактом на постачання газу – $18,1 млрд, зокрема, $14,2 млрд стосується питання цін на газ, закуплений Україною між 20 травня 2011 року до жовтня 2015-го. Натомість вимоги за транзитним контрактом становлять $10,2 млрд.

 

Загальні зустрічні вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" становлять $38,7 млрд. Майже вся ця сума належить до контракту на постачання газу: $29,2 млрд – санкції за принципом "бери або плати" за 2012-2014 рр. і третій квартал 2015 року; $2,2 млрд стосуються питання спірної ціни на газ у четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 року. Вимоги російської компанії за транзитним контрактом становлять лише $6 млн і стосуються 5 млн куб. м. газу.

 

21.11.2016