СБУ перехопила у російських спецслужб екс-офіцера ФСБ, викраденого для вбивства.

 

Колишнього офіцера Федеральної служби безпеки Росії й учасника антитерористичної операції Іллю Богданова звільнили після викрадення й спроби вбивства, організованих російськими спецслужбами.

 

Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє "Укрінформ".

 

"За допомогою спецоперації ми звільнили Іллю Богданова, і він перед вами", – сказав Грицак на прес-конференції.

 

СБУ отримала інформацію, що Богданова, котрий перейшов на бік України у 2014 році, планували переправити до РФ, а після допиту – вбити. Спецслужба сформувала оперативну групу, яка відбула до Харкова й звільнила Богданова.

 

За словами Грицака, до зникнення Богданова був причетний колишній депутат із Харківщини. "Спроба переміщення до Росії відомого блогера Іллі Богданова коригувалася колишнім депутатом Харківської обласної ради. Ми його вже затримали", – сказав Грицак.

 

СБУ має докази, що замовником викрадення були спецслужби Росії. "У СБУ є платіжні доручення, що підтверджують переказ грошей з території РФ – платня організатору за викрадення людини. Організатор викрадення – завербований два роки тому росіянами підприємець, колишній депутат Харківської облради (за інформацією СБУ, його прізвище – Розсуха В.В.). Замовники викрадення – головне управління генштабу ЗС РФ та ФСБ Росії", – сказав Грицак.

 

Співвиконавців викрадення, які мали перевезти Богданова через кордон – двох громадян України – затримали.

 

Грицак зауважив, що це вже не перший замах на життя Іллі Богданова. Торік у лютому співробітники СБУ затримали кілера, який мав застрелити його з гвинтівки. Злочинця засудили до 8,5 років позбавлення волі.

 

Про зникнення Іллі Богданова повідомили друзі 12 листопада.

 

18.11.2016