Президентові Франції погрожують імпічментом.

Принаймні з такою ініціативою виступили депутати опозиційної правоконсервативної партії «Республіканці», яку очолює екс-президент Ніколя Саркозі.

 

 

Проект резолюції про відсторонення Франсуа Олланда від влади підписали 79 депутатів-республіканці Національних зборів Франції. А вцілому пропозицію про імпічмент підтримують 152 парламентарі. Йому закидають розголошення секретної інформації.

 

Депутати нижньої палати французького парламенту від партії «Республіканці», вважають, що чинний президент безвідповідально розповів журналістам про таємні плани втручання збройних сил Франції у бойові дії в Сирії.

 

На доказ того, що Олланд нібито порушив вимоги про нерозголошення державної таємниці, депутати навели статтю в газеті Le Monde від 25 серпня під заголовком «День, коли Обама полишив Олланда» (Le jour où Obama a laissé tomber Hollande). У тексті розповідається про події наприкінці серпня 2013 року, коли, як стверджують автори, Франція готувалася завдати мілітарного удару про військах президента Сирії Башара Асада.

 

Опоненти Олланда заявляють, що Le Monde проілюструвала матеріал секретним військовим документом, в якому вказувалося ймовірне місце вторгнення французьких збройних сил в Сирію. Депутати зазначають, що автори статті Жерар Давей (Gérard Davet) і Фабріс Лом (Fabrice Lhomme ) також написали книгу «Президент не мав би цього говорити…» (Un président ne devrait pas dire ça…) на основі 60 зустрічей з Олландом.  

 

«Ми глибоко переконані в тому, що президент не повинен, не може і просто не має права що-небудь говорити про свої обов'язки глави держави і головнокомандувача збройними силами», - йдеться в заяві опозиційної фракції.

 

Спікер парламенту Клод Бартолон передав проект резолюції в Єлисейський палац і прем'єр-міністру Мануелю Вальсу, повідомляє видання Le Monde.

 

Процедура імпічменту президента закріплена у французькому законодавстві лише з 2014 року. Згідно з нею, спершу спеціальне бюро французького парламенту має вирішити, що проект резолюції правочинний за формою і змістом. Якщо такий висновок буде ухвалено, то документ передадуть на розгляд правової комісії нижньої палати асамблеї.

 

У разі запуску процесу імпічменту дві палати Національної асамблеї створюють Високий суд, який і повинен вирішити питання про подальше президентство.

 

При цьому за відсторонення глави держави має проголосувати більшість депутатів обох палат парламенту. У «Республіканців», котрі підготували проект резолюції, лише 199 місць в Національних зборах з 577, більшість же – 289 мандатів – належить соціалістам.

11.11.2016