«Свобода людини – це не те, що досягається на один раз, за неї потрібно постійно боротися», – Мирослав Маринович на форумі УГГ.

 

Учора, 10 листопада, у Львові в Українському католицькому університеті розпочався форум, присвячений 40-літтю Української Гельсінської групи. 150 політв'язнів з родинами приїхали на захід з 10 країн світу, інформує прес-служба УКУ.

 

Мирослав Маринович, модератор форуму, нагадав під час відкриття, що дисиденти, політичні в'язні – це передусім люди, які постійно боролися і борються проти зла.

 

«Зникла радянська система, але це не означає, що у сучасному світі немає зла. Воно набирає найрізноманітніших форм: не менше людей страждає, не меншій кількості потрібна допомога. Свобода людини – це не те, що досягається на один раз, за неї потрібно постійно боротися», – сказав Мирослав Маринович.

 

Він переконаний, що обмін думок між колишніми політв'язнями, які здобули досвід життя у незалежних державах, збагатить Гельсинський рух за права людини, адже, як не один раз наголосили учасники форуму, цей рух занепадає і перебуває в глибокій ідеологічній кризі.

 

Говорячи про права людини, Мирослав Маринович додав:

«Це загальнолюдські цінності, на які спирається людська цивілізація. І якщо ми будемо на них опиратися, ми переможемо».

 

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович  розповів про те, як склалося життя дисидентів після повернення із заслання: хтось пішов у політику, як Левко Лук'яненко, частина викладала в школах і університетах, хтось став публічним, хтось залишився в тіні, але кожен залишився вірний своїм принципам. На думку Володимира В'ятровича, ідея незалежності України також народилася в середовищі дисидентів і хтозна, чи відбулася б без їхньої праці. Адже ідея, що свобода людини – це також і свобода народу, до сьогодні є частиною сутності Гельсинського руху.

 

Сьогодні, 11 листопада, другий день форуму дисидентів повністю присвячений обговоренню кримського питання.

11.11.2016