Міська рада хоче збудувати музей-скансен нафтогазової промисловості.

 

На Львівщині Бориславська міська рада разом з партнерами із Підкарпатського воєводства республіки Польща працюють над проектом виготовлення і встановлення в м. Бориславі оригінальної бурової вежі австро-угорського періоду на прикладі всесвітньовідомих нафтогазових копалень «Ойл Сіті» та «Вільно-1» 1908 року, інформує ЗіК.

 

До підговки проекту долучилися члени Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури м. Борислава та ГО «Борислав Хаб»

 

«Вежа буде збудована з дерева, оскільки  вона тоді  так виглядала. Її висота складе близько 20 м із суміжними технологічними приміщення для буріння тих часів. Вони будуть  використовуватися під майбутні різноманітні проекти, виставки, експозиції, презентації, симпозіуми, конференції тощо. Це буде основа на майбутнє, для справжньої розбудови  музею-скансену нафтово-озокеритної та газової промисловості України імені Йогана (Яна) Зега», – розповіли в міській раді Борислава.

 

Будівництво дерев’яної нафтогазової вежі планується на вже виділеній рішенням Бориславської міської ради  земельної ділянки площею 0,7 га, що  не задіяна на території міського парку культури та відпочинку, із майбутніми великими експонатами  просто неба.

 

У подальшому там також будуть збудовані дерев’яна канцелярія, кузня, збірники на воду і нафту, інші пристрої та обладнання від давніх часів до сучасності.

 

На реалізацію цього проекту планується спільно із польською стороною залучити ґрант, що виділяє Європейський Союз, де є умови щодо спільної участі в проекті разом із представниками Підкарпатського воєводства республіки Польща.

09.11.2016