Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко представив на розгляд делегатів третього комітету 71-ї сесії генеральної асамблеї ООН проект резолюції про ситуацію із правами людини в анексованому Росією Криму. Документ має назву - "Стан у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі".

 

Про це інформує Центр новин ООН.

 

Єльченко повідомив, що співавторами проекту є 38 делеґацій, а проект базується на Загальній декларації прав людини та інших документах міжнародного права.

 

Проект засуджує "обмеження прав людини, дискримінаційні заходи й практику щодо мешканців тимчасово окупованого Криму, у тому числі кримських татар, а також українців та осіб, котрі належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади".

 

У проекті є заклик до генсека ООН з проханням пошуку шляхів і засобів, "які дозволяють забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до Криму існуючим регіональним і міжнародним механізмам зі спостереження за становищем у сфері прав людини".

 

У преамбулі проекту висловлюється осуд тимчасовій окупації Російською Федерацією частини території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополя" і підтверджується невизнання анексії півострова.

 

Натомість представник Росії Євген Загайнов заявив, що проект, з погляду РФ, є одностороннім, необ'єктивним і упередженим. "Проект повністю ігнорує односторонні наслідки для мешканців Криму від дій української влади", – сказав російський делегат.

 

Українська делегація поінформувала, що комітет голосуватиме за проект резолюції 15 листопада.

 

Третій комітет займається соціальною й гуманітарною тематикою.

 

У роботі всіх шести основних комітетів беруть участь усі країни-члени генасамблеї ООН – представники 193 держав, а також спостерігачі від Палестини й Ватикану.

 

Проекти резолюцій і рішень, які готуються й ухвалюються в комітетах консенсусом чи голосуванням, потім передаються для затвердження на пленарних засіданнях асамблеї.

 

09.11.2016