Парламент не підтримав антиміґраційний закон Віктора Орбана.

У вівторок, 8 листопада, угорські депутати відкинули пропозицію прем'єр-міністра закріпити в Конституції заборону на прийняття імміґрантів.

 

 

За пропозицію було продано 131 голос, це хоч і була більшість, але оскільки законопроект передбачав внесення змін до Основного закону, то більшість мала бути конституційною, тобто 133 голоси. Варто зазначити, що за пропозицію Орбана проголосували всі депутати його партії FIDESZ, а також християнські демократи, які теж входять в урядову коаліцію. Водночас ультраправа партія Jobbik несподівано утрималася під час голосування. А депутати лівих партій проголосували «проти», повідомив телеканал ORF.

 

Якби голосування щодо законопроекту дало позитивний результат, то тим самим Угорщина відмовилася б від участі в обов'язковій програмі розподілу біженців відповідно до визначених Європейською Унією квот.

 

За планом ЄУ, узгодженим минулого року, країни-члени мають розмістити на своїй території 160 тисяч міґрантів. З них Угорщина за квотою має надати притулок 1 294 особам.

 

Нагадаємо, що 2 жовтня в Угорщині відбувся референдум про участь країни в обов'язковій програмі розподілу біженців, передбаченій Євроунією. Виборча комісія Угорщини офіційно визнала плебісцит таким, що не відбувся у зв'язку з низькою явкою, яка становила лише 40 відсотків. У той же час переважна більшість тих, хто проголосував, а це 98,3 відсотка (близько 3,2 млн осіб), висловилися проти квот на розподіл біженців.

08.11.2016