69% українців кажуть, що лікарі не вимагають хабарів.

 

Дві третини українців – 69% – заявили, що протягом двох останніх років у них не вимагали хабара за лікування або медичні послуги. Чверть – 25% – таки вказали на наявність фактів корупції.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке перепровадила група "Рейтинґ".

 

Водночас 59% опитаних заявили, що відчували себе зобов'язаними дати медичному працівнику негрошовий подарунок (алкоголь, шоколад, їжу), щоб віддячити за лікування. Лише третина не відчували таких зобов'язань.

 

Найбільше число респондентів, котрі відчували потребу "подякувати" лікарю, зафіксоване на Заході та у Центрі (66%), найменше – на Сході (48%). Водночас на Півдні досить високий рівень несприйняття явища "подяки" – 42% не відчувають жодних зобов'язань за обслуговування.

 

Найпоширенішою сумою "подяки", яку вимагали за лікування або медичні послуги, є 100–250 грн (23%). У 16% вимагали від 250 до 500 грн., у 14% – 500–1000 грн., у 16% – понад 1000 грн. "Гонорар" до 50 грн. засвідчили лише 4%.

 

При тім лише 5% заявили, що не платили би жодних хабарів, навіть якби їх попросили заплатити за лікування.

 

Згідно з результатами опитування, 47% опитаних користуються лише послугами державних медичних установ. 26% сказали, що, окрім послуг державних медичних установ, користають і з приватної медицини (якщо вистачає додаткових коштів у сім'ї). 15% заявили, що звертаються до приватних закладів, якщо йдеться про серйозну хворобу в сім'ї. Лише 6% надають перевагу переважно приватним медичним установам перед державними.

 

Майже 70% опитаних не задоволені державними медичними послугами, які вони діставали протягом останніх п'яти років. Тією чи іншою мірою задоволені рівнем послуг у державних медичних закладах 24% респондентів.

 

Вартість медичних послуг є одним з визначальних чинників вибору респондентів, коли вони вирішують, де саме отримати допомогу. Так, 33% опитаних відповіли, що якби не гроші, то пішли би лікуватися до приватних медичних установ, 31% взагалі б поїхали за кордон. Водночас 27% все одно би вдалися до послуг державної медицини.

 

83% респондентів вважають, що лікування для них або їхньої родини виходить дорого (зокрема, для 39% – дуже дорого). Лише 12% респондентів зазначили, що лікування є для них більш-менш доступним за вартістю.

 

36% опитаних зазначили, що лікування в державних медичних закладах є дуже дорогим. Загалом високу вартість медичних послуг у цих установах зазначили 77% опитаних. Лише 16% опитаних оцінили ціну медичних послуг у державних установах як доступну.

 

83% респондентів підтримують вакцинацію дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, кір, туберкульоз, гепатит B, дифтерія та інші; 9% – не підтримують цього виду профілактики; 77% – вважають, що щеплення мусить бути обов'язковим.

 

Лише 6% респондентів мають приватну медичну страховку.

 

46% опитаних вважають, що забезпечення кожного громадянина приватною страховкою, яка б покривала реальні витрати на якість медичної допомоги, найбільше допомогло б удосконалити українську систему охорони здоров'я.

 

07.11.2016