Галичина відзначає 98-му річницю створення ЗУНР.

 

Сьогодні, 1 листопада, у містах Галичини відзначають 98-ту річницю створення ЗУНР. Офіційні урочисті заходи відбуваються за участі керівництва міст та областей, а також духовенства.

 

У Львові, як повідомляв Z, відбудеться хода молоді до Янівського цвинтаря, а також покладання квітів до могил діячів ЗУНР на Личаківському цвинтарі. Окрім того, на кладовищі молитвою вшановують пам’ять бійців за ЗУНР та учасників АТО. Також відбудеться спільна українсько-польська молитва біля меморіалу Орлят.

 

Водночас, історик Михайло Галущак на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив, що на Личаківському цвинтарі активісти встановили банери зі зображенням зруйнованих українських поховань в Польщі, аби привернути до проблеми увагу поляків, які сьогодні ідуть пом’янути своїх співгромадян.


Банери на Личаківському цвинтарі. Фото: Михайло Галущак
 

Також у Львові від ранку біля будівель ЛОР та ЛОДА встановили блок-пост ЗУНР з військовою технікою. Щоправда, реконструкції бою з поляками, кажуть організатори товариство «Пам’ять», не буде.

Українські Січові Стрільці під будівлею Львівської облради. Фото: ЛОДА
 

В Івано-Франківську ж, що пару місяців був столицею ЗУНР, кілька сотень містян пройшлися вулицею Грушевського до пам'ятника діячам ЗУНР, де відбулось святкове віче, пише Бліц-Інфо.

 

На святкування приїхав також актор, народний депутат 7-го скликання Богдан Бенюк.

 

«Початок листопада взагалі є знаковим для нашого народу. Якщо пірнути в історію то побачимо, що як тільки закінчується осінь і діло йде до зими, в нашого народу відразу прокидається національна свідомість. Так сталося і в листопаді 1918 року, коли у Станіславові проголосили ЗУН», - сказав Богдан Бенюк. 

01.11.2016