Британська контррозвідка попереджає про зростання російської загрози.

Заява про те, що Росія представляє собою небезпеку для стабільності Великої Британії, пролунала з вуст генерального директора  державного відомства британської контррозвідки MI5 Ендрю Паркера

 

 

«Вона (Росія – Z) використовує весь спектр державних органів і силових відомств, щоб проводити свою зовнішню політику дедалі агресивнішими способами – зі застосуванням пропаганди, шпигунства, диверсій і кібератак», – застерінг Паркер в інтерв'ю газеті The Guardian, опублікованому у вівторок, 1 листопада.

 

Це перше газетне інтерв'ю чинного керівника контррозвідки Об’єднаного Королівства за всю 107-річну історію цієї спецслужби.

 

У Великій Британії, за словами Ендрю Паркера, і раніше працювало багато аґентів російської розвідки, але нинішню ситуацію від часів Холодної війни відрізняє ведення кібервійни. Серед цілей шпигунства боку Москви він назвав військові таємниці, промислові проекти, економічну, урядову і зовнішньополітичну інформацію.

 

«Росія, як видається, чимраз більше і більше бачить себе в опозиції до Заходу і діє відповідним чином», – зазначив керівник МІ5. Він навів приклад агресивних дій Росії в Україні і в Сирії, зазначивши, однак, що широкомасштабна кіберактивність залишається поза увагою.

 

«Росія представляла собою таємну загрозу упродовж десятиліть. Алі останні дні ця загроза стає щоразу очевиднішою», – підкреслив шеф британської контррозвідки.

01.11.2016