Молдавани не змогли обрати президента в першому турі виборів.

До другого туру пройшли кандидат від проросійської Партії соціалістів Ігор Додон і єдиний кандидат від проєвропейської правої коаліції Майя Санду.

 

 

Перший тур голосування відбувся у неділю 30 жовтня. Варто зазначити, що це вперше після 20-літньої перерви в Молдові проходять всенародні вибори глави держави. Востаннє прямі президентські вибори в Молдові проводилися 1996 року. Починаючи з 2000 року, президента республіки обирали голосуванням депутатів в парламенті, проте в березні 2016 року Конституційний суд Молдови скасував пункт Основного закону, за яким було введено це правило.

 

За даними молдовського Центрвиборчкому, після обробки 99,33 відсотків бюлетенів найбільшу кількість голосів набрав Ігор Додон – 48,27%. На другому місці – Майя Санду з результатом 38,27% – повідомило видання Publika.

 

Третє місце здобув відомий молдавський журналіст Дмитро Чубашенко, котрий балотувався від «Нашої партії». Його підтримало 6,04 відсотка виборців, котрі взяли участь у голосуванні.

 

Далі йдуть:  колишній прем’єр-міністр Юрій Лянке, котрого підтримали 3,14% виборців, лідер Ліберальної партії Міхай Ґімпу – 1,81%, незалежний кандидат Валерій Гілецький 1,05%.

 

Варто зазначити, що після опрацювання першої третини бюлетенів Додон лідирував з результатом понад 55%. Він вже навіть готувався до прес-конференції, на якій хотів оголосити себе новим президентом Молдови. Проте його показники почали поступово знижуватися в міру обробки бюлетенів. А дані про підтримку Майї Санду – навпаки, підвищуватися.

 

Згідно з Конституцією Республіки Молдова, в першому турі виборів переможцем може вважатися той кандидат, хто набирає більше за 50% голосів виборців. Якщо ж ніхто з кандидатів не перетинає цієї позначки, то оголошується другий тур, який має відбутися через два тижні. У даному випадку президента республіки буде обрано 13 листопада.

 

Як стверджують експерти, попри кращі результати Додона, в обох кандидатів у другому турі будуть практично рівні можливості виграти.

 

Однією з головних передвиборних обіцянок Додона було провести референдум, на якому вирішити питання про вихід Молдови з підписаної угоди про асоціацію з Європейською Унією і одночасно підписання нової угоди щодо входження в Євразійський економічний союз. Санду ж чітко дотримується проєвропейського курсу.

 

Також різняться позиції кандидатів щодо України. Якщо Додон підтримав анексію Криму Росією, то Санду заявила: «Крим український, звичайно. Як Придністров'я – молдавське».

31.10.2016