У Киргизстані спалахнула урядова криза.

Президент республіки Алмазбек Атамбаєв в середу, 26 жовтня, підписав указ про відставку кабінету міністрів у повному складі.

 

 

Відповідний документ опубліковано на офіційному сайті президента. Відповідно до указу, особам, котрі обіймали посади прем'єр-міністра, віце-прем'єрів, міністрів, а також керівників відомств, доручено продовжити виконання обов'язків до призначення членів нового складу уряду і керівників адміністративних відомств.

 

Алмазбек Атамбаєв пояснив своє рішення втратою більшості попередньою урядовою коаліцією Жогорку Кенеша (парламенту республіки – Z). У понеділок, 24 жовтня, спікер парламенті Киргизької Республіки Чинибай Турсунбек оголосив про розвал парламентської коаліції, коли фракція Соціал-демократичної партії Киргизії заявила про свій вихід з правлячої більшості. Причиною такого кроку соціал-демократи назвали «непереборні суперечності в поглядах на проведення конституційної реформи».

 

За киргизьким законодавством, розвал правлячої коаліції автоматично призводить до відставки кабінету міністрів республіки.

 

Попередню більшість було сформовано 2 листопада 2015 року на основі коаліційної угоди між депутатськими фракціями Соціал-демократичної партії Киргизстану, а також партій «Киргизстан», «Онугуу-Прогрес», «Ата Мекен».

 

Президенту Атамбаєв мав би упродовж трьох днів доручити одній з парламентських фракцій створення нової коаліції, яка потім мала б формувати новий склад уряду. Проте він не став зволікати й зразу ж прийняв лідера фракції Соціал-демократичної партії Ісу Омуркулова і надав фракції СДПК право на формування коаліції парламентської більшості.

 

Нагадаємо, що зміни до Конституції Киргизстану були ініційовані наприкінці липня 2016 року, вони передбачають посилення повноважень прем'єр-міністра, парламенту, деякі зміни функціонування судової гілки влади.

 

Цікаво, що зовсім недавно в Киргизькому уряді стався досить символічний і курйозний інцидент, там загубили Конституцію. Про те, що пропав оригінальний текст документа, стало відомо під час обговорення законопроекту про референдум. Оригіналу не знайшлося ні в Мін'юсті, ні в адміністрації президента. З моменту прийняття останньої конституції Киргизії в 2010 році йшли розмови про її коригування. 

26.10.2016