Порошенко вразив голландців заявами про трагедію MH17 у контексті Асоціації.

 

Заява президента України Петра Порошенка щодо ризиків зриву ратифікації Угоди про асоціацію наробили галасу у Нідерландах, де в квітні відбувся неґативний референдум щодо українсько-європейської угоди. Як повідомляє видання dutchnews.nl, Порошенко заявив на зустрічі з депутатами Європарламенту у Маастрихті, що відмова від ратифікації буде "дуже небезпечним прецедентом", і нагадав у цьому контексті про розслідування трагедії малайзійського "Боїнга".

 

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, коментуючи цю заяву, сказав: "Це не тактовно. MH17 – надзвичайно великий виклик, і його не варто змішувати із угодою", – зазначив голова уряду.

 

Активіст української громади у Нідерландах Олександр Снідалов підтвердив, що слова Петра Порошенка наробили галасу серед голландців.

 

"Заява отримала резонанс в Нідерландах і була сприйнята негативно як прихильниками, так і противниками України. У той час як активісти української спільноти у Нідерландах думають над тим, як громадянське суспільство може спонукати уряд до позитивного для України рішення, – спроби тиску можуть зруйнувати будь-яку можливість залучення голландського суспільства до лобіювання ратифікації угоди", – прокоментував Снідалов на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами Снідалова, заяву Рютте розтиражували всі провідні медіа Нідерландів. "Якщо нейтральні ЗМІ роблять акцент на результатах обговорень [долі Угоди про асоціацію] загалом, то євроскептичні насамперед акцентують увагу читачів на заяві українського президента і реакції голландського прем'єра", – прокоментував активіст.

 

Цитата Порошенка, котру подають голландські медіа, викладена наступним чином: "Я віддав Нідерландам ініціативу в розслідуванні MH17. Нідерланди створять небезпечний прецедент, якщо відмовляться від угоди". Олександр Снідалов припускає, що Порошенка могли зле зрозуміти.

 

22.10.2016