Ракетоносій Antares із українським ступенем успішно стартував у космос.

 

Ракетоносій Antares OA5 із вантажним кораблем Sygnus на борту здійснив успішний старт із Середньоатлантичного регіонального космопорту на острові Волопс, штат Вірджинія.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Запуск ракети відбувся о 19:45 за місцевим часом (02:45 за Києвом).

 

Ракетоносій доставить на Міжнародну космічну станцію 2,4 тони корисного вантажу, який містить провізію для екіпажу, обладнання для МКС, а також для проведення наукових досліджень на орбіті.

 

Головним розробником ракети-носія Antares є корпорація Orbital Science Corporation (США). Однак апарат створюється в рамках міжнародної кооперації, зокрема за участю підприємств України. Зокрема, основна конструкція першого ступеня Antares розроблена конструкторським бюро "Південне", виготовлена Південним машинобудівним заводом у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), а також "ЧЕЗАРА" та "РАПІД" (Чернігів).

 

Ракета-носій призначена передусім для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію, а також для запуску комерційних і державних космічних апаратів.

 

Посол України у США Валерій Чалий заявив, що старт ракети свідчить про поглиблення відносин між США і Україною у космічній сфері, а також про необхідність займати відкриті ніші, звільнені Росією. "Що ми можемо зробити – це дійсно зайняти ті ніші, які за певних причин зараз лишає Росія", – зауважив Чалий.

 

За його словами, для того, щоб просуватися на цьому напрямі, Україні слід забезпечити не лише політичну підтримку, а й передбачити відповідне фінансування та налагодити виробництво.

 

"Минулого року за дорученням і президента, і міністра закордонних справ ми зробили багато для того, щоб зняти всі політичні питання стосовно розвитку космічної співпраці. Тепер питання за нашими виробниками, за фінансуванням проектів", – зазначив посол.

 

18.10.2016