Урядова партія в Грузії суттєво посилила свої владні позиції.

Згідно з попередніми результатами парламентських виборів, за «Грузинську мрію» проголосувало більше половини виборців, котрі прийшли на дільниці.

 

 

Після опрацювання 59,78 відсотка виборчих бюлетенів по всій країні, з впевненістю можна стверджувати що до парламенту Грузії проходять дві партії – «Грузинська мрія - Демократична Грузія» і «Єдиний національний рух» – повідомив спеціалізований інформаційний портал «Радіо Свобода» – «Эхо Кавказа».

 

Правляча «Мрія» отримала 50,16% голосів, що фактично без сумнівів дозволить їй самочинно формувати уряд. Очолюваний і заснований колишнім президентом Міхеїлом Саакашвілі ЄНР, попри надію на реванш, зумів завоювати симпатії лише в 26,65 відсотка електорату.

 

Не виключено, що до парламенту потрапить і ще якась партія. Теоретично подолати прохідний п'ятивідсотковий бар'єр мають три партії. Передовсім – проросійський і  антинатовський «Альянс патріотів Грузії – Об'єднана опозиція», якому поки що нарахували 4,77% голосів.

 

Ліберальну партію «Наша Грузія — Вільні демократи», яку створив і очолив екс-міністр оборони Іраклій Аласанія, згідно з попередніми даними, підтримали  3,9% виборців. Популістська партія «Держава для народу, яку очолює оперний співак Паата Бурчуладзе, поки що задовольняється нарахованими 3,7 відсотками голосів підтримки.

 

Щодо виборів за мажоритарною системою, то в переважній більшості округів кандидати від «Грузинської мрії» набрали більше 50% голосів. Проте, в кількох виборчих округах очікується другий тур, в якому за мандат депутата боротимуться кандидати від «Мрії» та ЄНР.

 

Речниця ЦВК Грузії Анна Микеладзе повідомила, що загалом в парламентських виборах 8 жовтня взяли участь 51,63% тих, хто мають право голосу.

 

Прихильники партії ЄНР в ніч на неділю, 9 жовтня, розпочали акцію протесту біля будівлі ЦВК в Тбілісі. Представники партії стверджують, що вибори сфальшовано, що прихильники «Грузинської мрії» здійснюють погроми на тих виборчих дільницях, де перемагає ЄНР.

09.10.2016