Заповідник Ґорґани може потрапити до об’єктів ЮНЕСКО.

 

Природний заповідник «Ґорґани», що у Надвірній на Івано-Франківщині, може стати одним з об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Про це йшлося під час зустрічі експерта Міжнародного союзу охорони природи Куміко Йонеда (Японія) та експерта ЮНЕСКО в Україні Василя Покиньчереди з громадськістю, науковцями та представниками місцевої влади, інформує "Курс".

 

На виконання доручення комітету в справах всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО Міжнародний союз охорони природи (МСОП) направив експерта Куміко Йонеда для обстеження об’єктів букових пралісів та старовікових лісів, номінованих на включення до природної спадщини ЮНЕСКО. Серед таких номінованих об’єктів – заповідник «Ґорґани», який вчора експерт оглянула та перевірила його відповідність вимогам ЮНЕСКО.

 

«Оглянувши цей об’єкт, можу зробити позитивні висновки щодо його відповідності вимогам ЮНЕСКО. Детальніше інформацію викладу у своєму заключенні, яке розглядатиме комітет в справах всесвітньої природної спадщини та прийматиме кінцеве  рішення», – поділилась екперт.

 

Чергове засідання комітету з справ всесвітньої спадщини, де розглядатиметься ця номінація та будуть враховуватись рекомендації МСОП, відбудеться в червні 2017 року в Польщі.

 

Громадські активісти, науковці, представники влади одноголосно підтримують віднесення заповідника до спадщини ЮНЕСКО та сподіваються, що комітет таки прийме відповідне позитивне рішення.

 

 

05.10.2016