Нобелівський комітет озвучив імена лауреатів премії з хімії за 2016 рік.

Ними стали француз Жан-П'єр Суваж (Jean-Pierre Sauvage), шотландець Джеймс Фрейзер Стоддарт (Fraser Stoddart) і голландець Бернард Ферінга (Bernard Feringa).

 

 

Відповідне оголошення члени Нобелівського комітету зробили на спеціальній прес-конференції в Стокгольмській філармонії у середу, 5 жовтня.  

 

Як вказано в прес-релізі на сайті Нобелівського комітету, премію 2016 року в галузі хімії присуджено за «за проектування і синтез молекулярних машин».

 

Молекулярні машини – це пристрої, що маніпулюють одинокими атомами і молекулами. Вони можуть переносити їх з одного місця на інше, зближувати, щоб між ними утворився хімічний зв'язок, або розтягувати, щоб хімічний зв'язок розірвався. Розмір молекулярної машини становить близько декількох нанометрів.

 

Серед перспективних напрямків застосування таких машин – передовсім молекулярна хірургія. Їх можна буде використати для цільової доставки препаратів (наприклад, всередину ракової пухлини, куди звичайні ліки майже не проникають), для корекції розлаштованих біохімічних функцій організму тощо.

 

Нобелівська премія з хімії була заснована ще 1901 року. Першим її лауреатом став Якоб Гендрік Вант-Гофф в знак визнання величезної важливості відкриття законів хімічної динаміки і осмотичного тиску в розчинах.

 

Минулого року Нобелівської премії з хімії удостоїлися Томас Ліндал (Tomas Lindahl), Пол Модріч (Paul L. Modrich) і Азіз Санджар (Aziz Sancar). Троє вчених незалежно один від одного описали три різні механізми репарації ДНК.

05.10.2016