Нобеля з фізики цьогоріч дістануть три британці, котрі працюють в США.

У вівторок, 4 жовтня, Нобелівський комітет з фізики при Королівській академії наук Швеції оголосив їхні імена: Дункан Голдейну (F. Duncan M. Haldane), Майкл Костерліц (J. Michael Kosterlitz) і Девід Таулес (David J. Thouless).

 

 

Як вказано в прес-релізі на сайті Нобелівського комітету, премію 2016 року в галузі фізики присуджено за «теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії».

 

«Науковці відкрили двері в незвіданий світ, де матерія може набувати дивних станів. Вони використовували передові математичні методи для вивчення незвичайних фаз або станів матерії», – зазначено в прес-релізі.

 

Йдеться про надпровідники, суперрідини і тонкі магнітні плівки. Робота вчених, як зазначено, може бути в подальшому використана в електроніці та для створення інноваційних матеріалів.

 

Цього року лауреати премії з фізики поділять між собою вісім мільйонів шведських крон (приблизно 953 тисяч доларів). Нагорода буде вручена на урочистій церемонії в грудні.

 

Напередодні було оголошено ім’я Нобелівського лауреата в галузі медицини. Ним став 71-річний японець, професор Токійського технологічного інституту Йосінорі Осумі.

 

«Нобелівський комітет ухвалив рішення вручити цьогорічну премію в галузі медицини та фізіології професору Осумі за його відкриття механізму автофагії», – повідомив секретар Нобелівського комітету з фізіології та медицини Томас Перлман.

04.10.2016