Цей дощ надовго

 

 

У жовтні зірки на небі стануть так, що можна було б вільно оглядати вранці Меркурій та Юпітер, увечері Венеру, Марс та Сатурн, а вночі Уран з Нептуном. Можна було б спостерігати за численними для цієї пори року метеоритними потоками — Драконідами, Оріонідами та Північними Тауридами. А ще побачити, як попри Землю пролітає комета Вольфа-Гаррінґтона… Можна було б… Тільки не в нас у Галичині, бо майже увесь жовтень наше небо буде затягнуте густими хмарами, і добре, якщо розгледимо бодай повню, що з'явиться 16–17 жовтня, та другий за цей місяць молодик — 30-го (попередній молодий місяць був на небі 1 жовтня).

 

Хмари та дощ, який почався нині від самого ранку, прийшли до нас надовго. Синоптики твердо прогнозують, що у Львові та Івано-Франківську вода з неба падатиме до 12 жовтня, але дуже ймовірно, що й аж до 16-го. В Тернополі краще — дощ ніби припиниться вже 6 жовтня і до 12 жовтня буде хоч і хмарно, та сухо. Натомість 13–15 жовтня там теж підуть дощі, й припиняться вони, як і на більшості території Галичини, аж 17 жовтня. У Львові при тому дощитиме й далі, перестане падати щойно числа 18-го.

 

Наступного після того тижня (до 26 жовтня) хмари розійдуться і над Галичиною засяє сонце. Утім великого тепла воно не принесе — температура повітря вдень коливатиметься між 10°C і 15°C. Але після +6°C – +9°C, що їх показуватимуть термометри від завтра і до 17 жовтня, сприйматимемо це як істотне потепління. Вночі, до речі, буде дуже зимно — +2°C – +3°C до 17 жовтня і +3°C – +5°C до 26 жовтня. А далі погода прозоро натякне, що зима вже скоро: вдень температура різко знижуватиметься від +6°C до + 3°C, а вночі й взагалі візьметься на мороз — до -1°C.

 

 

До речі, найзимніший день цьогорічного жовтня синоптики обіцяють 5 жовтня, і то у Львові, де термометри вдень покажуть +4°C – +6°C. А 11 жовтня тут хоч і буде тепліше (+9°C), та гідрометеоцентри страшать снігом. Але навіть якщо ці прогнози справдяться, то не лякаймося, бо таке вже не раз було, а рекордно низькою на наших землях температурою у жовтні вважається -4°C на другому тижні жовтня і -8°C наприкінці місяця.

 

Як добре справуються із прогнозуванням погоди гідрометеоцентри, показники яких аналізує Z, бачимо з порівняльного графіка за вересень:

 

 

За інформацією станом на 3 жовтня з Weather Underground, Gismeteo, weather.com, AccuWeather.com, meteoprog

 

03.10.2016