Верховний суд оскаржуватиме суддівську реформу у КС.

 

Пленум Верховного суду України звернувся до Конституційного суду з поданням щодо неконституційності низки норм перехідних та прикінцевих положень закону про судоустрій та статус суддів від 2 червня 2016 року.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

Голова ВСУ Ярослав Романюк у своїй доповіді зазначив, що пленум вбачає неконституційними норми стосовно ліквідації спеціалізованих судів та Верховного суду і створення нового, також проходження конкурсу суддями для отримання суддівських посад в оновленому Верховному суді.

 

Окрім того, він заявив, що неконституційним є зобов'язання суддів, які призначені на іспитовий п'ятирічний термін, проходити конкурс на посаду судді.

 

Голова ВСУ заявив, що при створені нового суду йдеться про реорганізацію Верховного суду, а не про створення нової судової інстанції, а відтак оголошення конкурсу на посади в такому суді є неконституційним. На його думку, може йтися лише про кваліфікаційне оцінювання суддів. При цьому він нагадав, що ліквідовувати та створювати суди – це компетенція президента, а не Верховної Ради.

 

В цілому ж Романюк вважає, що положення, які пленум оскаржив в КСУ, прийняті парламентом для того, щоб звільнити всіх суддів, керуючись "революційною доцільністю". "Це прихована форма для того, щоб звільнити всіх суддів", – сказав Романюк.

 

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов назвав звернення ВС до КС спробою зірвати судову реформу. "Як правник я можу подискутувати про аргументованість правової позиції колег з ВСУ, коли вона буде опублікована. Але як громадянин я вже зараз можу сказати – це спроба зірвати судову реформу з боку тих, хто не готовий оприлюднити свої статки та довести у відкритому конкурсі своє право відправляти правосуддя", – вважає Петухов.

 

"Ми знали, що судова реформа викличе багато спротиву, і були готові до цього, а тому захищатимемо її і в Конституційному суді", – додав заступник міністра.

 

03.10.2016