Референдум в Угорщині про квоти ЄУ на біженців провалився.

Про це заявили представники Виборчої комісії країни, зазначивши, що причина фіаско – низька явка виборців.

 

 

Референдум в Угорщині відбувся у неділю, 2 жовтня. Питання, винесене на нього, звучало так: «Чи хочете ви, щоб Європейська Унія мала право в обов'язковому порядку переселяти осіб, які не є громадянами Угорщини, в Угорщину навіть без схвалення Національної асамблеї (парламенту країни – Z)?»

 

Згідно з попередніми підрахунками, 98,3 відсотків (близько 3,2 млн осіб) тих, хто прийшов на виборчі дільниці,  висловилися проти розподілу біженців рішенням, ухваленим в Брюсселі. Однак через низьку виборчу фреквенцію референдум був визнаний таким, що не відбувся – повідомив телеканал ORF.

 

За даними Виборчої комісії, в референдумі взяло участь лише 39,9 відсотків виборців. У той час, як для його чинності необхідна участь 50 відсотків плюс один голос. Правом голосу володіють близько восьми мільйонів мешканців Угорщини.

 

Тим не менше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, котрий був головним організатором і натхненником референдуму, заявив про перемогу своїх однодумців: «Ми можемо пишатися тим, що ми стали першою і поки що єдиною країною в ЄУ, де пройшов такий референдум». Керівник уряду вважає, що, попри недійсність голосування через низьку явку, мешканці країни висловилися проти пропонованих Брюсселем квот.

 

Зрештою, результати референдуму й так не мали жодної юридичної сили. Проте Орбан планував використовувати їх для тиску на європейських політиків під час обговоренні в Брюсселі питання про розподіл біженців.

 

Нагадаємо, що у вересні 2015 року країни Європейської Унії домовилися полегшити становище Греції та Італії, на території яких прибуває основна маса біженців. Було вирішено забрати у них для розселення по інших країнах ЄУ 160 тисяч біженців. Цей план був розрахований на два роки, проте з того часу був переселений лише 5651 біженець – 4455 з Греції і 1196 – з Італії. Австрія, Данія, Польща і Угорщина не розмістили у себе в рамках цієї програми жодного біженця. 

03.10.2016