За тиждень стартує фестиваль польського кіно.

 

Протягом 7-16 жовтня у Львові вже вп’яте відбудеться перегляд сучасного польського кіно «Під Високим Замком» – найбільша кіноподія у Східній Європі, яка представляє сучасну польську кінематографію, інформують організатори.

 

Цього року на кінопоказі презентують понад 20 фільмів, серед яких особливої уваги заслуговує зокрема «Карскі і сильні світу»: незвичайна документалістика про людину, яка першою розповіла світу про гітлерівські табори смерті і Голокост.

 

Теми «шоа» і польського вкладу у порятунок євреїв від гітлерівського пекла також торкаються два інші фільми («Світ Юзефа», «Історія Ковальскіх»).

 

Надзвичайно видовищна пропозиція для шанувальників кіноекшену і воєнного фільму – стрічка «Кербела», що розповідає про найбільшу битву польських вояків з бойовиками Аль-Каїди в Іраку 2004 року.

 

Зворушить до глибини душі і напевно знайде відгук у серцях глядачів фільм «Мої дочки – корови», а ось тим, хто шукає в кіно теплої, легкої пригоди, напевно припадуть до смаку романтичні комедії – «Листи до M.2» і «Планета самотніх».

 

У 2016 минає 20 років з того дня, як помер відомий польський режисер Кшиштоф Кєшльовські. Ретроспективу його стрічок радять не лише тим, хто вже знайомий з його творчістю, але й всім, хто шукає в кіно ґрунтовних відповідей на важливі питання.

 

«Кіно – це не тільки розвага, це також важливий елемент діалогу громадського, історичного, культурного і політичного. На це звертав увагу святий Іван Павло II у 1995 році, коли зазначив, що «кіно наповнене змістами, здатними формувати вподобання і впливати на рішення суспільства, передовсім молодого, оскільки така форма подачі ґрунтується не стільки на словах, як на конкретних фактах у вигляді образів, що мають велику силу впливу на глядачів і їхню підсвідомість», то ж саме мистецтво кіно має сприяти «взаємозближенню різних культур і людей, що може виявитися корисним для всіх». Відповідальність за цей діалог лежить не лише на творах культури, але й на тих, для кого твориться кіномистецтво», – кажуть організатори.

30.09.2016