Це вже друга поразка партії Анґели Меркель на земельних виборах на тлі зростання популярності правопопулістської і євроскептичної партії AfD («Альтернатива для Німеччини»).

 

                       AfD тішиться своїми результатами

 

На виборах до реґіонального парламенту Берліна, які відбулися в неділю, 18 вересня, Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) набрала 21,6%, Християнсько-демократичний союз (ХДС) – 17,6%, «Ліві» – 15,6%, Партія зелених – 15,2%, «Альтернатива для Німеччини» – 14,2%.

 

Отже, СДПН втратила 6,7% виборців, а ХДС – 5,8% порівняно з попередніми земельними виборами в Берліні.

 

Серед позитивів недільних виборів можна назвати те, що до ляндтаґу німецької столиці повернулася ліберальна Вільна демократична партія (ВДП), яка довший час була вірним союзником християнських демократів. На берлінських виборах за неї проголосували 6,7 % виборців.

 

Виборча фреквенція становила цього разу 66,9 %, відчутно перевищивши показники голосування 2011 року (60,2 %).

 

 

Тож розподіл мандатів в реґіональному парламенті Берліна має такий вигляд: 38 місць отримає СДПН, 31 місце – ХДС, по 27 місць закріпили за собою «Ліві» та «Зелені», AfD матиме 25 депутатів, ВДП – 12. Загалом у реґіональному парламенті Берліна є 130 депутатських місць.

 

Такий розклад сил унеможливлює створення коаліції в ляндтазі лише двома партіями, тож переможці – соціал-демократи – розмірковують над створенням коаліції з «Лівими» та «Зеленими». Соціал-демократ Міхаель Мюллер, який нині обіймає посаду бурмистра Берліна, заявив: «Я готовий до перемовин з усіма політичними конкурентами, окрім "Альтернативи для Німеччини"». Представники «Лівих» і Партії зелених, своєю чергою, вже заявили про готовність до такої політичної спілки.

 

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель вважає результати своєї партії ХДС на виборах у Берліні «дуже гіркими». Під час зустрічі з партійною верхівкою, яка відбулась в Берліні у понеділок, 19 вересня, Меркель наголосила, що частина відповідальності за «незадовільний і невтішний» результат на виборах лежить на ній самій.

 

Меркель висловила переконання, що однією з причин низького результату її партії на виборах було недостатнє роз'яснення людям цілей і напрямків інтеґраційної політики, яку здійснює її уряд. Вона також визнала, що уряд у своїй міґраційній політиці припустився певних помилок, і що потік міґрантів, котрі прибували до ФРН торік під час піку кризи біженців, на якийсь час вийшов з-під контролю. Проте канцлерка наголосила, що уряд й надалі дотримуватиметься своєї політики щодо біженців і зробить усе можливе, щоб торішня ситуація не повторилась у майбутньому. «Ми вчимося на помилках. Ніхто не бажає повторення цієї ситуації, в тому числі й я», – процитувало слова пані Меркель видання Focus.

 

19.09.2016