Ґравітація Місяця як причина землетрусів

Великі землетруси, як, наприклад, землетрус в Чилі у 2010 р. чи в Японії у 2011 р., найімовірніше можуть трапитися під час фаз повного Місяця, тобто двічі на місяць, коли його ґравітаційний вплив сягає максимуму.

 

Побережжя міста Пельюуе після землетрусу 2010 р. та цунамі

 

Припливи, зумовлені ґравітаційним впливом Місяця, здійснюють додатковий тиск на геологічні розломи. Сейсмологи вже десятиліттями намагаються збагнути, чи може це бути причиною землетрусів. Вони загалом погоджуються, що припливи зумовлюють несильні тремтіння кори в деяких частинах земної кулі, зокрема в розломі Сан-Андреас в Каліфорнії та реґіоні Каскадія північно-західної частини США. Однак чи існує зв'язок між місячними фазами та великими землетрусами?

 

В новому дослідженні, опублікованому 12 вересня в часопису Nature Geoscience, науковці стверджують, що під час фаз повного Місяця ймовірність великих землетрусів збільшується, а їхня магнітуда зростає.

 

Сейсмолог з Токійського університету Сатоші Іде та його колеґи дослідили три окремі записи, які стосувалися сейсмічної активності в Японії, Каліфорнії та усьому світі. Ґравітаційні припливні сили, що передували великим землетрусам протягом 15 днів, порівнювали з силою поштовхів і присвоювали їм спеціальний 15-бальний індекс. Як виявилось, найбільшим землетрусам, таким як землетрусв в Чилі у 2010 р. та Великий тохокуський землетрус в Японії у 2011 р., передували найвищі значення цього індексу у фазах повного Місяця.

 

Крім того, проаналізувавши понад 10 000 землетрусів магнітудою понад 5,5 бала, вони виявили, що найвища ймовірність того, що землетрус досягне 8 балів і більше за школою Ріхтера, існує саме у фазах повного Місяця.

 

Відкриття японських науковців, однак, не матиме великого впливу на те, як треба готуватися до нових землетрусів. Адже навіть якщо повний Місяць трохи підсилює ймовірність та силу землетрусів, ймовірність їх виникнення в конкретний час місяця навіть у сейсмічно активних реґіонах все-таки є надто низькою, щоб вживати якихось спеціальних заходів. 

 

Alexandra Witze

Moon’s pull can trigger big earthquakes

Nature 12/09/2016

Зреферував Євген Ланюк

16.09.2016