Клімкін заспокоює, що Німеччина та Франція не примушують Україну до зміни Конституції.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заперечує примус Францією і Німеччиною України до ухвалення закону про місцеві вибори і надання особливого статусу Донбасу.

 

Про це він сказав журналістам під час відвідування Донеччини спільно з міністрами закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром та Франції – Жаном-Марком Еро, передають "Українські новини".

 

"Вони також розуміють, що потрібно просуватися шляхом політичного треку, потрібно просуватися шляхом звільнення заручників, без усіх цих компонентів нічого не буде – це вони розуміють під "паралельністю". Але вони не змушують нас, і ви можете про це з ними поговорити, спочатку щось приймати, так як, якщо ми зараз це приймемо, це означає, що ті, хто зараз Росією поставлені у влади, вони просто будуть леґітимізовані і нічого більше", – запевнив Клімкін.

 

Він підкреслив, що Україна не допустить інтеґрації Донбасу як колонії Росії, а домагатиметься, щоб український Донбас реально повернувся до нормального життя.

 

Заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час поїздки на Донбас наголосила: наразі відсутні передумови для обговорення закону про проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях та надання їм "особливого статусу".

 

"Жодної передумови, щоб завтра така дискусія у парламенті відбулася, немає. У нас продовжується щоденне порушення режиму тиші, не виконано жодного пункту мінських угод, заблоковано звільнення заручників і допуск гуманітарних місій на тимчасові окуповані території", – заявила Геращенко у Слов'янську, за повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Вона наголосила, що жодного просування немає і в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи, де обговорюються модальності виборів: "По жодній з модальностей домовленості немає".

 

Геращенко повідомила, що напередодні відбулася зустріч лідерів усіх депутатських фракцій Верховної Ради з міністрами закордонних справ Німеччини і Франції, "де достатньо відверто було обговорено політичну ситуацію, мінські угоди тощо". "Українська сторона стоїть дуже чітко на тій позиції, що ми зацікавлені, як ніхто інший, у мирі на Донбасі, політико-дипломатичному шляху вреґулювання конфлікту, розв'язаного російської стороною. Але ніколи Україна не буде продавати суверенітет і незалежність. Ми не будемо цим торгувати, і тому ніяких компромісів тут бути не може", – запевнила Геращенко.

 

15.09.2016