В уряді Німеччини в різкій формі спростували заяви російського МЗС про те, що канцлер ФРН Анґела Меркель, нібито, намагалася вплинути на вибір кандидата від Болгарії на посаду майбутнього генерального секретаря ООН.

 

 

Напередодні російські інформаційні аґенції поширили таку заяву офіційної речниці Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової:

 

«На марґінесі саміту G20 в Ханчжоу, канцлер ФРН спробувала завести розмову з керівництвом Росії щодо можливої ​​підтримки російською стороною іншого кандидата від Болгарії, ніж висунутого офіційно. На це чітко і однозначно пані Меркель було сказано, що висунення державою кандидатури на пост генсека ООН – це виключно і тільки суверенне рішення самої країни, а будь-які спроби прямо або побічно впливати на такі рішення неприйнятні».

 

 

Тобто, Москва закинула Меркель, буцімто вона в ході саміту G20 намагалася просунути на посаду генсека ООН болгарську єврокомісарку Крісталіну Георгієву, замість Ірини Бокової. Остання, нагадаємо, очолює ЮНЕСКО, і в лютому цього року постійне представництво Болгарії при ООН висунуло її кандидаткою на посаду генерального секретаря.

 

«Поширення на офіційному рівні об'єктивно неправдивих відомостей є недружнім дією», – процитував німецький телеканал ARD слова речника зовнішньополітичного відомства Німеччини Мартіна Шефера (Martin Schäfer) в понеділок, 12 вересня.

 

Відкинув звинувачення про втручання Берліна у вибір нового керівника ООН і офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт (Steffen Seibert). Він підкреслив, що на даний момент на цю посаду претендує десять кандидатів і Георгієва не входить в їхнє число.

 

Посада генсека ООН стане вакантною 1 січня 2017 року, коли закінчиться термін повноважень південнокорейського дипломата Пана Ґі Муна. Останній  очолює ООН з 2007 року її.

12.09.2016