Інженери розробили для армії безпілотник, що може перебувати в повітрі необмежену кількість часу.

 

Група львівських інженерів розробила унікальний безпілотник «Вежа», який живиться по тонкому кабелю і може залишатися в повітрі фактично необмежену кількість часу. Якщо такий коптер обладнати відеокамерами і тепловізорами, військові в зоні АТО зможуть використовувати його для спостереження за місцевістю чи для передачі радіосиґналу, розповів інженер Святослав Скальський, інформує ЗіК.

 

Висота польоту нового безпілотника – 100 м. Його функція – це довготривале перебування в повітрі з можливістю ретранслювати сиґнал.

 

«Тобто він може використовуватися як вежа для трансляторів мобільного чи радіозвєязку, телевізійного сиґналу або Інтернету. Може використовуватися для спостереження за горизонтом за допомогою підвісних камер, які передають відео на землю. Також його можна обладнати тепловізором», – каже Святослав Скальський.

 

Але щоб почати використовувати безпілотник, потрібно оснастити його коштовним обладнанням – наприклад, тепловізором або камерою з високою якістю зображення.

 

«Зараз ми шукаємо партнерів, які допомогли б завершити цей проект для його повноцінного використання і впровадження у виробництво. Також важливо знайти вихід на кінцевого користувача, тобто до людей, які готові використовувати цей пристрій», – розповів інженер, додавши, що коптер створений після розмов із військовиками в зоні АТО.

 

Зі слів Святослава Скальського, безпілотник збирався за власні кошти у вільний від роботи час, на це пішло півтора року і близько тисячі доларів.

 

«Думаю, якби це робилося на постійній основі в робочий час, то це би зайняло три–шість місяців. Вартість компонентів – близько тисячі доларів. Якщо починати промислове виготовлення цих коптерів, то вартість зростає за рахунок податків», – зазначив він.

 

Важить коптер 5 кг і може підняти на собі ще 4 кг корисного навантаження.

09.09.2016