В Узбекистані призначено тимчасового голову держави.

У четвер, 8 вересня, на спільному засіданні Законодавчої палати і Сенату республіки було ухвалено рішення, що тимчасово виконувати обов'язки президента буде прем'єр-міністр Шавкат Мірзіяєв.

 

 

Згідно з Конституцією Республіки Узбекистан, обов'язки і повноваження президента мали бути тимчасово покладені на голову Сенату Нігматіллу Юлдашева. Однак він, як передає інформаційний портал «Фергана», взяв самовідвід. Тому депутати підтримали кандидатуру прем'єра Мірзіяєва.

 

Мірзіяєв народився в 1957 році. Він є випускником Ташкентського інституту іригації і механізації сільського господарства. Працював головою адміністрації Мірзо-Улугбекского району Ташкента, очолював адміністрації Джизакської і Самаркандської областей. Від 2003 року працював на посаді прем'єр-міністра Узбекистану. За підсумками парламентських виборів у січні 2015 року знову був затверджений на посаді голови уряду Узбекистану.

 

Нагадаємо, що влада Узбекистану офіційно повідомила про смерть першого президента країни Іслама Карімова 2 вересня. Він помер у віці 78 років внаслідок інсульту й крововиливу в мозок. Шавкат Мірзіяєв очолив державну комісію з організації поховання президента, яке відбулося наступного дня в Самарканді.

 

Хоча, як розповів порталу «Фергана» нейрохірург з Фінляндії Юха Хернесніемі, який був серед запрошених в Узбекистан закордонних лікарів, щоб дати медичний висновок про стан здоров'я президента, який переніс інсульт, смерть Іслама Карімова настала ще 27 серпня. Отже, юридично країна жила без голови держави 12 днів.

 

Згідно з Конституцією країни, через три місяці від дня смерті президента в Узбекистані мають відбутися всенародні вибори нового голови держави. Після четвергового рішення парламенту експерти збігаються на думці, що майже стовідсотково Мірзіяєв після виборів (що їх усі вважають суто формальною процедурою) стане наступним президентом Узбекистану.

08.09.2016