Варшава вимагає пояснень від Лондона щодо нападів на поляків.

 

 

Польські міністри терміново в понеділок, 5 вересня, вилетіли до Великої Британії з наміром переконатися, що «британська сторона зможе гарантувати безпеку громадянам Польщі», котрі легально мешкають і працюють в Об’єднаному Королівстві.

 

 

У складі польської урядової делегації перебувають, зокрема,  міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський (Witold Waszczykowski) i внутрішніх справ Маріуш Блащак (Mariusz Błaszczak) – повідомив телеканал TVN24.

 

Причиною їхнього прибуття до Великої Британії стала низка інцидентів у місті Гарлоу, розташованому на північний схід від Лондона. Там кілька днів тому громадянин Польщі був жорстоко побитий підлітками і пізніше помер від отриманих травм. Поліція веде розслідування щодо шести молодих людей, котрих підозрюють у злочині на ґрунті національної ненависті.

 

У неділю, четвертого вересня, інцидент повторився. У тому ж Гарлоу знову скоєно напад на двох громадян Польщі, котрих з важкими травмами доставлено до місцевого шпиталю.

 

«Ми хочемо ознайомитися зі справжньою ситуації після багатьох випадків атак на польських громадян. Прагнемо перевірити, чи служби, відповідальні за безпеку, виконують свою роботу», – сказав Вітольд Ващиковський на брифінгу на Варшавському летовищі перед самим вильотом до Лондона.

 

У Варшаві розцінили ці напади як акт ксенофобії, польські правоохоронці вирішили провести власне розслідування. З цією метою разом з міністрами до Об’єднаного Королівства прилетіли теж заступник міністра внутрішніх справ Якуб Скіба (Jakub Skiba) і головний комендант польської поліції Ярослав Шимчик (Jarosław Szymczyk). 

05.09.2016