Антиєвропейська партія продемонстрeвала успіх на земельних виборах

Мова йде про партію «Альтернатива для Німеччини» (Alternative für Deutschland – AfD), котра несподівано зайняла друге місце на виборах до ляндтаґу землі Мекленбурґ-Передня Померанія на північному сході Німеччини,обігнавши урядовий Християнсько-демократичний союз Анґели Меркель.

 

 

Згідно з остаточними підрахунками результатів земельних виборів, які відбулися у неділю, четвертого вересня, перше місце традиційно в Мекленбурзі-Передній Померанії здобула Соціал-демократична партія Німеччини, за яку проголосувало 30,8 відсотків виборців, котрі прийшли на дільниці. Тим часом AfD набрала 20,8 відсотків голосів – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

ХДС, котрий останні два десятиліття століття здобував друге місце (а на початку 90-х – перше), нині опустився на третю сходинку з результатом – 19 відсотків.  

 

 

Таким чином, у порівнянні з виборами до ляндтаґу 2011 року соціал-демократи втратили п’ять відсотків виборців, християнські демократи – чотири відсотки. AfD ж взяла участь у виборах вперше.

 

До ляндтаґу пройшла також Ліва партія, за яку проголосували 13,2% виборців, що на 5,2 % менше, ніж п’ять років тому. Не подолала цього разу виборчого бар’єру Партія зелених, котру підтримали лише 4,8 відсотків електорату. Поза ляндтаґом опинилися ліберали з Вільної демократична партія, так само як і праворадикали з Націонал-демократичної партії. Обидві партії підтримали лише три відсотки виборців.

 

Таким чином майбутній ляндтаґ виглядатиме таким чином:

 

 

Оглядачі оцінюють вибори в місцеві законодавчі збори як вирішальний тест перед проведенням у 2017 році загальних виборів до Бундестаґу. І перевірка ця продемонструвала невтішні для Європейської Унії й демократії процеси. Навіть попри те, що, як прогнозують політологи, правляча коаліція в Мекленбурзі-Передній Померанії, яку до цього моменту формували християнські демократи і соціал-демократи, залишиться незмінною.

 

Однак серйозна електоральна підтримка, яку отримала AfD в Мекленбурзі-Передній Померанії, може змінити картину і послабити позиції чинної бундесканцлери Анґели Меркель і її партії. Пані Меркель опинилася під вогнем критики за свою політику відкритих дверей щодо мільйонів біженців. Останнім часом закиди щодо міграційної політики їй роблять навіть однопартійці. Тим часом, як AfD була тією політчиною силою, яка найрішучіше виступала проти будь-яких мігрантів – і леґальних і нелеґальних.

 

Окрім того, AfD консеквентно виступає за ліквідацію Європейської Унії чи, принаймні, вихід з неї Німеччини. А окрім усього, ця партія є твердим союзником політики Кремля в Європі. Її члени виправдовували дії Росії в Криму, підтримували сепаратистів на Донбасі й апологетизували Володимира Путіна. 

05.09.2016