Розпочався Синод єпископів УГКЦ.

 

Учора, 4 вересня, Архиєрейською Божественною Літургією у соборі Святого Юра у Львові розпочалася чергова сесія Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, що триватиме до 11 вересня, повідомили в департаменті інформації УГКЦ.

 

«Цією Божественною Літургією розпочався Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Єпископи прибули з усього світу, щоб стати перед обличчям Богородиці «Милосердя двері», – зазначив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних.

 

Секретар Синоду владика Богдан (Дзюрах) прочитав Декрет про скликання чергової сесії Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви від 16 березня 2016 року. Чергова сесія Синоду проходитиме у Брюховичах під Львовом 4-11 вересня 2016 року.

 

Головною темою цього Синоду є «Дияконія» – служіння.

 

«Ми, єпископи, хочемо себе запитати, як повинні ми ділитися Божим милосердям з тими, хто його найбільше потребує. Хочемо запитати себе, наскільки ми чинимо діла милосердя щодо тіла і душі ближнього. Наскільки наші єпархії, парафії є цими осердями, якими горить вогонь Божого милосердя для кожного потребуючого, незалежно від того, якою мовою він розмовляє, до якого народу належить чи до якої церкви ходить», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Серед почесних гостей присутніми на Літургії були Архієпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольської нунцій в Україні та Глава Мелхітської Греко-Католицької Церкви, Патріарх Григорій ІІІ (Лахам), осідок якого розташований у Сирії.

 

Під кінець Літургії у своєму слові Апостольський Нунцій запевнив, що Святіший Отець Папа Франциск уважно слідкуватиме за роботою Синоду.

 

«Папа обіймає весь український народ з батьківською любов’ю свого серця. Він відчуває, як уся Церква голосить через сльози своїх вірних у страху перед майбутнім і в терпіннях сьогодення», – наголосив Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

 

«Наші країни перебувають у стані війни. У Сирії війна триває уже 6 років, в Україні трохи менше… Хоча минуло багато років після Другої світової війни, ми й надалі знаходимося перед лицем воєн по цілому світі. Можемо сказати, що світ без Бога – світ без миру, світ без Бога – світ війни. Тому ми покликані бути синами миру, синами воскресіння і життя. Ми маємо бути послідовниками давніх християн на Близькому Сході і бути синами і дочками миру. Наше покликання як християн – покликання до воскресіння, життя і милосердя. У Сирії та Україні ми подаємо свідчення мучеників. Але також ми покликані давати свідчення життя. І для світу, який втратив Бога, маємо давати свідчення віри», – висловився Патріарх Григорій.

 

«Хочемо перш за все бути об’єднані у вірі, а не війною в наших країнах. Тому хочеться закликати: ні, війні у Сирії, ні, війні в Україні! Слава Україні!», – додав Глава Мелхітської Церкви.

 

Насамкінець Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав усіх вірних Церкви молитися цього тижня за благодать Святого Духа на діяння Синоду.

05.09.2016