Ділма Русеф – більше не президентка Бразилії.

Бразильські сенатори змістили її з посади глави держави.

 

 

За імпічмент Ділми Русеф проголосував 61 член верхньої палати парламенту, хоча для позитивного вирішення питання вистачило б і 54-х голосів – повідомив телеканал ARD. Лише 20 сенаторів проголосували проти імпічменту Русеф.

 

Бурхливі дебати з питання про імпічмент Русеф проходили за її присутності. На цей момент вона ще формально залишалася президентом, хоча її ще три місці тому відсторонили від виконання службових обов’язків. У дебатах один за одним виступили понад півсотні сенаторів.

 

Сенатори визнали Ділму Русеф винною в порушенні бюджетного законодавства, зокрема, в приховуванні істинного розміру дефіциту бюджету країни під час її виборчої кампанії 2014 року. Сама Русеф заявляла, що не винна, а своїх опонентів звинувачувала в політичному шахрайстві і спробі державного перевороту.

 

Відтак виконувати обов'язки президента до закінчення каденції Русеф, тобто до першого січня 2019 року, продовжить віце-президент Мішел Темер.

 

Адвокати Ділми Русеф заявили, що вона подасть апеляцію на рішення сенату до Верховного суду Бразилії.

 

Тим часом проти Русеф може бути висунуто ще одне звинувачення. Адже з 2014 року в Бразилії йде розслідування корупційних схем в контрольованій державою нафтогазовій компанії Petrobras, де екс-президентка тривалий час була головою правління. Викриття корупції в Petrobras, в якій були замішані члени Партії праці Ділми Русеф, а також високопоставлені функціонери і впливові члени інших партій, зіграло вирішальну роль в підриві довіри до уряду.

31.08.2016