В Узбекистані скасовано концерт до 25-річчя незалежності.

Це дало привід експертам впевненіше заговорить про імовірну смерть президента Іслама Карімова.

 

 

Державні урочистості в Ташкенті були  заплановані на 31 серпня. У попередні роки в цей день президент зазвичай з'являвся на публіці.

 

У понеділок, 29 серпня, донька президента Узбекистану Лола Тіллаева повідомила, що 78-річний Іслам Карімов переніс інсульт і 28 серпня його шпиталізовано у важкому стані. Згодом багато ЗМІ подали інформацію про смерть президента Узбекистану. Зокрема, узбецька інформаційна аґенція «Фергана» подала: «Президент Узбекистану Іслам Карімов помер на 79-му році життя від крововиливу в мозок. Смерть настала 29 серпня, о 15-16 годині за ташкентським часом».

 

Щоправда згодом апарат президента Узбекистану спростував інформацію про смерть Карімова. «Повідомлення про смерть не відповідають дійсності. Президента шпиталізовано. Його стан стабільний», – таку заяву поширили інформаційні агенції з посиланням на неназване джерело в апараті президента Узбекистану. Російські ЗМІ, намагалися з’ясувати ситуацію через посольство РФ в Ташкенті. Проте там заявили, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати інформацію про смерть Карімова.

 

Свіжої офіційної інформації про стан узбецького лідера досі немає. В очікуванні новин громадяни Узбекистану масово обмінюються чутками. Узбецькі ЗМІ мовчать. На місцевих телеканалах транслюються звичайні розважальні передачі. Очевидці повідомляють про групи силовиків біля помешкань членів уряду. Причому ніхто точно не знає: йдеться про арешт чи про посилення охорони.

 

Тим часом експерти обговорюють питання наступника Карімова. Найбільше шансів зайняти ташкентський «трон» має друга особа в офіційній узбецькій ієрархії, 59-річний прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіяєв. Він очолює уряд країни з 2003 Уряд року – повідомила аґенці «Фергана» . 

30.08.2016