Міністр оборони звільнив свого радника через зрежисовані знимки з війни.

 

Міністр оборони Степан Полторак звільнив із посади громадського радника волонтера і фотографа Дмитра Муравського, зрежисовані фотографії котрого спричинили скандал у медіа-сфері.

 

"У Міністерстві оборони цінують роботу Дмитра Муравського. У відомстві неодноразово отримували від нього якісні, художньо оформлені фото, які Міністерство жодного разу не позиціонувало як документальні або як фото реальних бойових дії", – ідеться у повідомленні.

 

 

Міноборони зазначає. що знимки, довкола котрих виник резонанс, відзняті автором до його призначення у міністерство "та зроблені ним на особистий розсуд". "Міністерство оборони не позиціонувало ці світлини як фото реальних бойових дій, та не заявляло про це офіційно – про це казав сам автор", – зазначили в МОУ.

 

У міністерстві підкреслили, що Муравський тривалий час за особистою ініціативою працював у зоні проведення АТО та на полігонах під час навчань, передав до МОУ фотобанк, "який використовувався для популяризації служби у Збройних силах" і не видавався за світлини реальних бойових дій.

 

"У війні з російською агресією Україна завжди дотримувалася принципу безкомпромісної правдивості і прозорості, в тому числі в боротьбі з російською пропагандою", – підсумовують у Міноборони.

 

Найвідоміша в серії фотографія Дмитра Муравського привернула до себе увагу після того, як 17 серпня її опублікував на своїй сторінці редактор видання Цензор.net Юрій Бутусов.

 

22 серпня низка українських "фронтових" фотографів оприлюднила заяву, в котрій обурилась, що опубліковані Муравським знимки видають за документальні кадри бойових дій в зоні АТО.

 

"Відтак, виникає небезпечна ситуація для української фотографії в цілому і журналістики зокрема. По-перше, це новий стимул для РФ зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації Lifenews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики", – йшлося у заяві фотографів.

 

Муравський тривалий час заявляв, що ці кадри є автентичними. Пізніше він казав, що не є професійним фотографом, а тому не розуміється, де є постановочна зйомка, а якими є вимоги до документального фото.

 

26 серпня The Washington Post опублікувала статтю про скандальної знимки, в якій зазначила, що Україна втягнулася в пропагандистську війну з Росією, й наголосила, що Муравський є радником міністра оборони.

 

29.08.2016