Шахтарі вбили віце-міністра внутрішніх справ.

За повідомленням уряду Болівії, 56-річного Родольфо Ільянеса спершу викрали, а потім до смерті побили страйкуючі гірники.

 

 

Ільянес мав намір провести перемовини зі страйкарями в місті Пандуро, що за 160 кілометрів від болівійської столиці Ла-Паса. Дорогою його перепинили й взяли у полон страйкарі, повідомило видання El Comercio.

 

Уже перебуваючи взятим в заручники, Ільянес дав інтерв'ю місцевій радіостанції, в якому сказав, що в обмін на його звільнення шахтарі вимагають згоди уряду на зміну трудового законодавства і початку перемовин.

 

Страйкарі вимагають внесення змін до нещодавно ухваленого законодавства про гірничодобувну промисловость. Серед іншого вони домагаються підвищення заробітної платні, поліпшення умов праці й ставлення до працівників, а також ширших прав на провадження геологорозвідувальних робіт і права працювати на приватні компанії.

 

Профспілка гірничодобувних коорператівов Fencomin після провалу попередніх перемовин з урядом закликала до безстрокових акцій протесту. Хоча у минулому Fencomin була одним з найвірніших союзників лівопопулістського президента Болівії Ево Моралеса.

 

Можна припустити, що влада не дала згоди на виконання вимог, які страйкарі висували для звільнення Ільянеса з полону.

 

«Все вказує на те, що заступник міністра Родольфо Ільянес був боягузливо і жорстоко убитий», – заявив міністр внутрішніх справ Карлос Ромеро на прес-конференції.

 

«Ми з близької відстані бачили, що заступник міністра Ільянес мертвий. Колеґи розповіли нам, що він помер від отриманих ударів», – повідомив директор радіостанції профспілки гірників Мойсес Флорес.

 

Гірники раніше заявили, що поліціянти стріляли по них і вбили двох робітників. Однак правоохоронці заперечили звинувачення в насильстві щодо демонстрантів і заявляли, що шахтарі озброюються і створюють загрозу суспільству.

26.08.2016