На Миколаївщині бунт проти поліції: мешканці обурені вбивством при затриманні.

 

У селищі Криве Озеро на Миколаївщині зріє бунт проти поліції. 24 серпня кількасот мешканців вийшли на протест проти поліцейського свавілля після того, як група правоохоронців замордувала до смерті місцевого мешканця під час операції затримання. Натовп вступив у сутички з поліцією; була спроба протаранити ворота відділку автомобілем.

 

Про це повідомляє видання news.pn.

 

Основні заворушення відбулися в момент, коли поліцейських, причетних до вбивства, намагалися вивезти із Кривого Озера в Миколаїв. Натовп ледь не лінчував правоохоронців, а потім намагався перекинути автомобіль конвоїрів. Кілька поліцейських зазнало травм.

 

Сама ж трагедія трапилася вночі на 24 серпня, після того, як правоохоронці прибули на телефонний виклик вгамовувати "дебошира" й застосували надмірну силу. Загиблий – його звати Олександр Цукерман – перед цим влаштував сімейну сварку.

 

Управління Національної поліції Миколаївщини визнало, що людина загинула під час операції "силовиків". Щоправда, поліція не бере відповідальності за побої. "Чоловіку, який продовжував чинити опір, у певну мить стало зле. Правоохоронці викликали карету швидкої медичної допомоги, але медики вже констатували смерть домовласника", – ідеться у повідомленні НПУ.

 

Згідно з офіційним прес-релізом, перед приїздом поліції Цукерман побив і пограбував водія таксі. "Прибувши до місця події, поліцейські встановили, що правопорушник на території свого домоволодіння продовжує вчиняти протиправні дії, а його жінка, почувши, що приїхали правоохоронці, благає про надання допомоги і захисту... Поліцейські намагались вгамувати порушника, але останній продовжував чинити опір. Враховуючи ступінь громадської небезпеки та з метою забезпечення публічної безпеки, поліцейські застосували заходи фізичного впливу та кайданки", – ідеться у повідомленні.

 

Керівник Кривоозерського відділку поліції Олександр Топчій додав, що небіжчик також розбив лопатою скло автомобіля таксиста, а пізніше кидався з лопатою і на правоохоронців.

 

На знимках, оприлюднених виданням novosti-n.org, видно, що смерть настала не тому, що хуліганові "стало зле", а через побої: на тілі загиблого – численні гематоми.

 

Прокуратура Миколаївщини провадить досудове розслідування за фактом перевищення службових повноважень посадовими особами Кривоозерського відділення (ч. 3 ст. 365 КК України). "У рамках кримінального провадження буде надано належну правову оцінку працівникам поліції, з якими наразі тривають слідчі дії", – ідеться у повідомленні прокуратури.

 

Управління поліції проводить і власне службове розслідування "щодо надання оцінки законності дій поліцейських та факту можливого перевищення поліцейськими заходів примусу". Шістьох правоохоронців відсторонили від виконання службових обов’язків.

 

Заступник прокурора Миколаївщини Степан Боржило сказав, що шестеро поліціянтів наразі не мають статусу затриманих. Їх вивезли до Миколаєва з міркувань безпеки.

 

Вранці генеральний прокурор Юрій Луценко уточнив: трьох поліціянтів із Криворого Озера таки затримали. Слідство встановило, що один із правоохоронців стріляв у закутого в кайданки чоловіка з травматичного пістолета.

 

25.08.2016