Російського солдата-вбивцю засуджено до довічного ув'язнення.

Мова йде про Валерія Пермякова, котрий убив сімох людей – членів родини Аветисян – у вірменському місті Гюмрі.

 

 

Суд проходив на території 102-ї російської військової бази, що в Гюмрі, звідки власне й дезертирував російський військовослужбовець – повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

На заключному засіданні у вівторок, 23 серпня, судді повністю задовольнили вимоги прокурора, визнавши Пермякова винним за всіма пунктами звинувачення: у вбивстві семи членів родини, розбійному нападі, спробі незаконного перетину кордону.

 

Ще раніше Пермяков повністю визнав свою провину, проте відмовлявся давати свідчення. Психіатрична експертиза визнала його осудним.

 

Поки що невідомо, де саме Пермяков відбуватиме своє покарання. Інформаційна аґенція «Інтерфакс» з покликом на свої джерела в юридичних колах припускає, що скоріш за все після винесення рішення російським судом і після клопотання Мін'юсту РФ Пермяков може бути переданий Росії для відбування покарання.

 

Нагадаємо, що, за даними слідства, солдат-строковик Пермяков 12 січня 2015 року ніс варту поблизу 102-ї російської військової бази в Гюмрі. З собою у нього був автомат АКС-74, кілька десятків патронів і багнет-ніж. О другій годині ночі він самовільно покинув пост і попрямував до міста. О шостій ранку Пермяков пробрався в будинок сім'ї Аветисян з метою вчинити збройне пограбування. 28 пострілами він розстріляв шістьох членів сім'ї і завдав ножових поранень шестимісячній дитині, внаслідок яких та через кілька днів померла в лікарні.

 

За підозрою в скоєнні цього злочину Пермякова затримали при спробі перетнути кордон з Туреччиною, а потім вивезли на територію російської військової бази.

 

Злочин Пермякова й намагання російського командування перенести суд до Росії послужило причиною масових протестних акцій в Гюмрі та Єревані.

 

У серпні минулого року гарнізонний військовий суд РФ в Гюмрі визнав солдата винним у дезертирстві, викраденні зброї і її незаконному носінні. Пермякова тоді засудили до 10 років колонії суворого режиму. Справу про вбивство родини виділили в окреме провадження і передали вірменській стороні.

23.08.2016