Литва придбає 88 німецьких бронетранспортерів.

Про це повідомили в понеділок, 22 серпня, у Вільнюсі представники литовського Міністерства оборони після підписання відповідного договору з німецьким концерном Artec, який об'єднує виробників озброєнь Rheinmetall і Krauss-Maffei Wegmann.

 

 

Угода виявилася рекордною в історії литовської армії. Вона була реалізована за допомогою Європейського агентства зі співпраці в сфері озброєнь. За 88 німецьких бронетранспортерів Boxer Литва заплатить 385,6 мільйона євро – повідомило видання Finanzen.net.

 

«Придбання бронетехніки є довгостроковою інвестицією в оборонний комплекс країни. Угода про закупівлю нових бронетранспортерів свідчить про серйозний підхід Вільнюса до питань гарантування безпеки. Тепер литовські збройні сили з технічної точки зору будуть краще інтегровані з арміями своїх союзників», – заявив міністр оборони Литви Юозас Олекас.

 

Перша партія бронетранспортерів Boxer прибуде до Литви вже 2017 року, остання – 2021 року. Бронетранспортери будуть обладнані відповідно до запитів литовських збройних сил. На машинах будуть встановлюватися вежі ізраїльського виробництва. Основне озброєння бронетранспортера – 30-міліметрова гармата, протитанкові ракетні комплекси Spike LR і кулемети.

 

Таким чином Литва стане третьою країною НАТО після Німеччини і Нідерландів, яка отримає бронетранспортери цього типу. Ними будуть укомплектовані два батальйони механізованої піхотної бригади Geležinis vilkas («Залізний вовк»). Саме ці підрозділи становлять основу сил швидкого реагування литовської армії.

 

Литва почала масивне нарощування озброєнь в зв'язку з військовою агресією Росії на сході України. Раніше уряд у Вільнюсі домовився з Берліном про придбання 21 гаубиці з арсеналу Бундесверу.

22.08.2016