Пентагон підозрює Росію у підготовці вторгнення в Україну.

 

Пентагон ідентифікував вісім точок зосередження військовиків та мілітарної техніки на території Росії, метою яких може бути підготовка до вторгнення в Україну.

 

Про це пише американський журналіст Білл Герц, який вважається близьким до військових кіл США, у виданні Free Beacon, покликаючись на свої джерела.

 

Вздовж кордону з Україною зосереджено 40 тисяч військовиків. На базах сконцентровані танки, панцерна техніка тощо. США підозрюють, що вторгнення може відбутися під прикриттям військових навчань, які нині оголошені у РФ. Подібні навчання Росія здійснила і в 2014 році.

 

Речник Європейського командування збройних сил США Данні Хернандез сказав у коментарі Free Beacon, що Штати пильно стежать за цими навчаннями. "Ми надзвичайно стурбовані зростанням напруги на адміністративному кордоні між Кримом та рештою України. Закликаємо обидві сторони уникати провокативних кроків або риторики, яка може спричинити ескалацію становища", – сказав Хернандез.

 

Щодо восьми баз, то йдеться про Єльню, Клинці, Валуйки, Міллерово, Богучар, Персіяновський, Ростов-1, Ростов-2. Частина з них і раніше була плацдармом для початку мілітарних операцій в Україні.

 

Колишній американський чиновник з контролю над озброєннями Філіп Карбер каже, що на 30-й місяць конфлікту "повномасштабне вторгнення Росії, як і раніше, є ймовірним сценарієм", і це, на думку експерта, є наслідком пасивної політики США щодо України та спроб Європейського союзу примирити Росію. На його думку, приводом для атаки можуть бути сфабриковані Росією звинувачення в "диверсіях" у Криму.

 

"Протягом наступного місяця терен ідеально підходить для техніки, яка пересувається бездоріжжям, і небо залишатиметься ясним. 24 серпня – День Незалежності України, той самий час, коли Росія атакувала у 2014-му. Успішна воєнна кампанія на тлі бездіяльності США та НАТО повернула Росії статус основної європейської сили, з якою доведеться мати справи, і наростила популярність Путіна в країні", – зазначив Карбер.

 

 

19.08.2016