У Польщі намагаються розкопати «золотий потяг» нацистів.

Археологи з Німеччини і Польщі в п'ятницю, 12 серпня, приступили до нового етапу пошуку легендарного артефакту.

 

 

Розкопки ешелону, у якому, за сподіваннями археологів, мало б зберігатися награбоване нацистами золото, почалися в Нижній Сілезії, на залізничній ділянці між містами Вроцлавом і Вальбжихом. Ймовірно саме там приховано один з численних підземних тунелів – повідомив телеканал TVN24 .

 

Розкопки фінансують приватні спонсори. Польська влада самоусунулася від участі в пошуках.

 

«Потяг не голка в стозі сіна. Якщо він там, ми його знайдемо. Якщо ми виявимо тунель, це вже буде успіхом. А поїзд, ймовірно, захований в ньому», – висловив сподівання представник пошукової команди Анджей Ґаїк.

 

Нагадаємо, що інформація про «золотий потяг» з’явилася приблизно рік тому. У серпні 2015 року двоє поляків заявили, що їм вдалося знайти легендарний вроцлавський ешелон з нацистським золотом. Вони повідомили про свою знахідку представників місцевої влади і вимагали за детальнішу інформацію 10 відсотків від вартості скарбу.  

 

Тоді виникло припущення, що мова йде про потяг з найрізноманітнішими коштовностями, який нібито виїхав з Вроцлава у травні 1945 року перед самим захопленням міста Червоною армією. Згідно з місцевою легендою, цей потяг міг бути захованим у якомусь таємному тунелі на таємній залізничній гілці. Хоча

 

Проте більшість істориків заперечують саму можливість існування такого потяга. Бо хоча Вроцлав тримав оборону від Червоної армії аж до шостого травня 1945 року, місто ще з лютого того року перебувало в щільній блокаді вояків Першого Українського фронту під командуванням маршала Івана Конєва. З того часу й аж до здачі міста Вроцлав мав лише повітряне сполучення з рештою Німеччини.

12.08.2016