Сполучені Штати Америки надзвичайно стурбовані загостренням конфлікту на адміністративному кордоні між Україною та Кримом.

 

Про це заявила на брифінгу директор прес-офісу Державного департаменту США Елізабет Трюдо.

 

"Ми закликаємо до уникнення будь-яких дій, котрі можуть ускладнити ситуацію. Ми продовжуємо тісно контактувати з міжнародними партнерами з цього приводу, але віримо, що зараз час знизити напругу, знизити риторику й повернутися до переговорів", – заявила Трюдо.

 

Речник зазначила, що напружене і "дуже небезпечне" становище може ускладнитись навіть через необережні ремарки. При цім вона додала, що США спостерігали це від Москви, зокрема, у формі звинувачень.

 

Відповідаючи на питання журналіста про те, чи можна покласти відповідальність за ескалацію становища такорж і на Україну, котра запровадила режим повної бойової готовності на лінії розмежування та біля Криму, пані Трюдо сказала: спостерігачі фіксують випадки порушення режиму припинення вогню на Донбасі з боку проросійських сил і спроби завадити місії ОБСЄ. "Ми усвідомлюємо, що там є насильство, і ми визнаємо право України на захист своєї держави і своїх громадян. Щодо того, як вони мобілізують їхні сили, то мушу скерувати вас із цими питаннями до українців", – відповіла пані речник.

 

При цім, коментуючи дії України, Елізабет Трюдо сказала: "Насправді ми закликаємо до припинення всіх дій".

 

12.08.2016