Кінофестиваль Wiz-Art оголосив цьогорічних переможців.

 

Дев’ятий Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art оголосив цьогорічні фільми-переможці. Гран-прі здобула стрічка канадійського режисера Патріса Лаліберте з Квебеку «Естакада». Найкращим українським фільмом стала стрічка Філіпа Сотниченка «Син», повідомили організатори.

 

Найкращі фільми фестивалю оголосили члени журі — німецький режисер Віллі Ганс, українськик кінокритик Дарія Бадьйор та польський режисер Гжегож Дембовскі. Окрім гран-прі, нагороди також присуджували у номінаціях «найкраща режисура», «найкращий сценарій» та «найкраща операторська робота», «найкращий український фільм» та «спеціальна відзнака».  Глядачі також обрали своїх фаворитів.

 

Нагороду за найкращий сценарій та приз глядацьких симпатій у міжнародному конкурсі отримала стічка «Ванна» режисера  Тіма Ельріха (Австрія, Німеччина).

 

«За правдиву та витончену історію про пекельну складність бути сім’єю», – прокоментували відзнаку в журі.

 

Приз за найкращу операторську роботу виборола стрічка «Зміна у погоді» режисера Муіріша Кроулі з Ірландії.

 

«За проникливе зображення крихкого внутрішнього стану людини у її прагненнях вписатись у зовнішній світ», – ідеться в коментарі журі.

 

За найкращу режисуру відзначений фільм російської режисерки Марії Гуськової «Повернення Еркіна».

 

«У чутливий та тихий спосіб цей фільм має справу з трагедією життя. Він розказує нам про здатність особистості змінюватись на краще і про ті труднощі та упередження, з якими зіштовхуєшся і про неможлливість прощення. Також це і надія», – зазначили члени журі.

 

Найкращим українським фільмом стала стрічка Філіпа Сотниченка «Син».

 

«За сучасну історію про чоловіка, який вчиться, що найважливіше у житті, та за побудову персонажів, які не добрі чи погані, а просто справжні», – прокоменували експерти.

 

Спеціальну відзнаку отримала стрічка «Кров» Валерії Сочивець.

 

«Спеціальну відзнаку отримує фільм, який працює з наповненням та зображення у вишуканий експериментальний спосіб. Фрагментальна оповідь захована у пазлах визначень», – ідеться у коментарі журі.

 

Приз глядацьких симпатій в українському конкурсі має «Чорногора» Тараса Дроня про 12-річного Юрка, який живе у далекому гірському селі удвох із мамою. Тато Юрка поїхав на заробітки у Польщу. Боротьба за батькову вантажівку перетворюється на історію дорослішання.

08.08.2016