У неділю Росія провела дивні маневри у Криму: вранці прикордонники РФ припинили пропускати на територію півострова автомобільний транспорт, а біля адміністративної межі розпочалося пересування військової техніки.

 

Уранці Державна прикордонна служба України повідомила, що "близько 7-ої години ранку російська окупаційна влада із невстановлених причин призупинила здійснення пропускних операцій громадян та транспортних засобів на адмінмежі з Кримом".

 

Росіяни відкрили для проїзду пункт у "Чонгарі" об 11-ій, а о 14:30 – "Каланчак" і "Чаплинку".

 

Свідки в цей час бачили на дорогах рух колон військової техніки. Зокрема, перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял повідомляв у Facebook про великі скупчення російських військовиків на півночі Криму. "Очевидці повідомляють про великі групи російської військової техніки, що перебувають поблизу Армянська і Джанкоя. Сам Джанкой оточено військовими з танками та іншою технікою", – писав Джелял.

 

Голова ж Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що недільні події у Криму – спроба пригнобити опір. "Це дійсно схоже на якісь навчання, але думаю, що навчання, які мають одразу декілька завдань: перше – це ще більше придусити моральний супротив, який відчувають люди в Криму проти російських окупантів; друге – це для того, щоб затвердити дух своїх колаборантів – що, мовляв, ми не будемо віддавати Крим чи повертати його: і з іншого боку, ще ці навчання дійсно відповідають всім процесам, які відбуваються з боку окупантів у Криму (а саме переміщення військової техніки)", – сказав Чубаров в інтерв'ю телеканалу "112 Україна".

 

07.08.2016