Bank of England рекордно знизив облікову ставку.

Таким чином банк відреагував на негативні наслідки майбутнього виходу Великої Британії з ЄУ.

 

 

Bank of England у четвер, 4 серпня, знизив базову процентну ставку з 0,5 до 0,25 відсотка. Зробити це фінансову інституцію змусило відчутне падіння курсу фунта стерлінгів і стрімке погіршення ділових і споживчих настроїв в країні . Про це повідомило британське видання The Economist з покликом на інформацію банку, яку було викладено на офіційному сайті сайті.

 

«Після голосування Об’єднаного Королівства про вихід з Європейської Унії, обмінний курс впав, і перспективи зростання в короткостроковій і середньостроковій перспективах помітно ослабли», – пояснюється в заяві Bank of England.

 

Про те, що банк вдасться до антикризових заходів, говорило більшість експертів. До цього зниження облікової ставки востаннє відбулося в березні 2009 року, в розпал світової кризи.

Рішення опустити ставку може викликати подальше падіння курсу фунта. Це, з одного боку, підвищить конкурентоспроможність британських підприємств – як тих, які орієнтуються на внутрішній ринок, так і експортерів. З другого боку, слабкий фунт веде до подорожчання імпортних товарів, в тому числі енергоносіїв, що в перспективі може спровокувати інфляцію.

 

«У разі необхідності ставка може бути опущена і до значення близького до нульового», – пообіцяв керівник Bank of England Марк Керні. Також він повідомив, що банк розширив програму придбання урядових облігацій – на 60 млрд фунтів, а окрім того вирішив надати комерційним банкам країни пільгові кредити на суму до 100 млрд фунтів для підтримки кредитування реального сектора економіки.

04.08.2016