Литва обурена новою російською монетою.

Міністерство закордонних справ балтійської держави в середу, 3 серпня, різко відреагувало на випуск Банком Росії однієї з монети номіналом 5 рублів зі серії «Міста – столиці держав, звільнені радянськими військами від німецько-фашистських загарбників».

 

 

Мова йде про монету з нібито зображенням литовської столиці, на якій викарбувано  написи «Вільнюс» і «13 липня 1944 року». У цей відбулася реокупація Вільнюса, Червона армія увійшла в місто звільнивши його від гітлерівських військ.

 

Політичний директор зовнішньополітичного відомства Литви Роландас Качінскас заявив, що литовці не згодні вважати це звільненням. «Росія продемонструвала, що ще не готова до історичної правди про радянську окупацію Литви», – процитувала слова Качінскаса інформаційна аґенція delfi.

 

Особливе обурення литовської сторони викликало те, що на реверсі монети зображено скульптурну композицію «Воїни-визволителі», котру було знято зі Зеленого мосту в столиці Литви минулого року.

 

Монети номіналом в 5 рублів зі серії «Міста-столиці держав, звільнені радянськими військами від німецько-фашистських загарбників» Банк Росії випустив 1 серпня 2016 року в рамках емісійної програми. У серію входять монети, присвячені Белграду, Берліну, Братиславі, Будапешту, Бухаресту, Варшаві, Відню, Вільнюсу, Києву, Кишиневу, Мінську, Празі, Ризі та Таллінну. Тираж кожної монети – 2 млн штук.

03.08.2016