Національне управління з ядерної безпеки Сполучених Штатів санкціонувало перехід до інженерної стадії виробництва модернізованої версії атомної боєголовки B61-12.

 

 

Першу модернізовану версію боєголовки заплановано випустити до 2020 року. Як зазначається в заяві Національного управління з ядерної безпеки, слідом за першим екземпляром «почнеться масовий випуск».

 

Боєголовка B61-12 буде виготовлена з нових компонентів, що дозволить збільшити термін її придатності на 20 років – повідомило видання DefenseNews.

 

«Сьогодні в бомбах серії B61 використовуються найстаріші компоненти з арсеналу армії США. Боєголовка B61-12 є великим досягнення талановитих вчених й інженерів, чия робота лежить в основі цієї життєво важливої ​​місії з національної безпеки», - заявив глава управління генерал-лейтенант Френк Клоц.

 

Бомба серії B61 є основною термоядерною зброєю стратегічних ядерних сил США. Перша її модифікація була розроблена ще 1963 року. Створена 1994 року 11-а модифікація була прийнята на озброєння ще в 1997 році.

 

Як очікується, 12-а модифікація боєголовки заступить моделі B61-3, -5, -7 і 10, яки нині ще перебувають на озброєнні.

 

Своєю чергою міністр енергетики США Ернест Моніц наголосив на тому, що прийняття на озброєння нової бомби дозволить припинити використання останньої в ядерному арсеналі США моделі бомби потужністю понад одну мегатонну.

 

Створення нової ядерної боєголовки ознаменує собою ще один важливий крок у плані всеохопної модернізації ядерних сил, оголошеної адміністрацією Барака Обами. Представники Пентагону попередили що вона може коштувати 350-450 мільярдів доларів упродовж наступного десятиліття.

02.08.2016