СБУ вважає основним завданням на час "хресної ходи" недопущення терактів.

 

У Службі безпеки України заявляють, що головним і найскладнішим завданням для правоохоронців під час хресної ходи, організованої Українською православною церквою Московського патріархату, і заходів з нагоди Дня хрещення Русі є недопущення терористичного акту.

 

"Найскладніше – не допустити будь-якого терористичного акту. Всі інші проблеми можна вирішити шляхом переговорів і спільних дій", – сказав на брифінгу начальник головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області Степан Грещук, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

СБУ констатує, що хресна хода наразі триває мирно, без порушень. Грещук наголосив, що будь-які незаконні дії правоохоронці розцінюватимуть як провокацію громадян чи представників якихось спецслужб, "які хочуть дестабілізувати ситуацію".

 

За його словами, є домовленості з керівником організації "Звільнення політв'язнів" Миколою Коханівським, який раніше заявляв про намір не допустити хресну ходу до Києва, що вони не протидіятимуть процесії.

 

Він також поінформував, що є варіант запропонувати учасникам хресної ходи оминути Бориспіль, щоб не допустити правопорушень.

 

За словами Грещука, до забезпечення правопорядку залучать 3,5 тис. правоохоронців, також для перевірки залучать рамки з металошукачами.

 

"Найголовніше - спільна відповідальність всіх, зокрема ми звертаємося до ЗМІ: підтримувати, доводити до відома громадян України, що акція має мирний характер, що вона проходила не один рік, що немає ніякого міжконфесійного протистояння в цій процесії", – закликав Грещук.

 

"Звідки почалося нагнітання... Вийшла картинка така: [на телебаченні] була показана символіка триколорів, портрет царя Миколи II і сказали, що колону супроводжують донські козаки. Станом на сьогоднішній день на території Житомирської, Полтавської, Київської областей така символіка відсутня, немає жодних закликів антиконституційного характеру", – запевнив представник СБУ.

 

 

25.07.2016