Польща визнала Волинську трагедію геноцидом.

 

За відповідну ухвалу Сейм РП проголосував майже одностайно.

 

 

Згідно з документом події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, названо «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої». За нього проголосувало 432 депутати Сейму, 10 депутатів утримались, проти не висловився жоден польський парламентар – повідомив новинний телеканал TVN24.

 

Ухвалою також встновлено «День пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА», який відзначатимуть 11 липня.

 

В документі зазначається, що «організований і масовий характер жорстокого злочину на Волині та у Східній Малопольщі мав характер етнічної чистки та геноциду».

 

«Внаслідок вчиненого 1943-1945 року геноциду було замордовано понад сто тисяч громадян ІІ Речі Посполитої, головним чином селян. Їх точна кількість ще не з’ясована, а багато з них досі не дочекалися гідного поховання й вшанування», – говориться в Ухвалі.

 

У тексті також висловлено шану та вдячність воякам Армії Крайової, підрозділам самооборони та селянським батальйонам, котрі боролися у захисті поляків, а також тим українцям, котрі часто, ризикуючи власним життям, рятували польських сусідів.

 

Депутати відхилили поправки опозиції, якими пропонувалося, зокрема викреслити із назви ухвали слово «геноцид». Водночас прийнята поправка, що усунула з тексту документу визначення «братовбивча війна».

 

Щоправда в документі є фрагмент, який стосується акцій помсти, вчинених поляками: «Згадуючи злочини українських націоналістів, не можна ні замовчувати, ні релятивізувати польських акцій помсти проти українських сіл, внаслідок яких гинули мирні люди».

22.07.2016